Dziś zapraszam na ostatni przepis, a raczej zdjęcie biorące udział w Konkursie fotograficznym organizowanym przez firmę Panasonic i Agencję Teraz. Grissini z serkiem kremowym i wędzonym łososiem to idealna i szybka przekąska. Grissini przygotowałam w formie okrągłych krakersów, a nie podłużnych paluchów i muszę przyznać, że to był rewelacyjny pomysł.
Strasznie się cieszę, że miałam możliwość przez te kilka dni poznać możliwości aparatu Lumix – praca z nim to czysta przyjemność.
#LUMIXPOLSKA #EXPERIENCEFRESH
Składniki na grissini:
- 125 g mąki tortowej
- 4 g suchych drożdży
- 70 ml ciepłej wody
- 10 ml oliwy z oliwek
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki miodu płynnego
Składniki na nadzienie:
- 200 g serka śmietankowego
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka chrzanu (można dodać więcej)
- sól
- pieprz
- 150 g wędzonego łososia
- ½ zielonego ogórka
Dodatkowo:
- oliwa do posmarowania grissini
- sezam
Przygotowanie grissini:
W misce mieszamy wszystkie składniki aż się połączą. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy na 20-30 minut. Po tym czasie przekładamy ciasto na blat (w razie potrzeby można podsypać mąką) i zagniatamy przez 10-15 minut. Gdy ciasto jest już gładkie przekładamy je do posmarowanej oliwą miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 210 stopni.
Po tym czasie ciasto ponownie przekładamy na blat i rozwałkowujemy. Przy pomocy szklanki wykrawamy okręgi. Okrągłe placki przekładamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy je oliwą i posypujemy sezamem. Grissini wstawiamy do piekarnika na ok. 12-15 minut.
Wyjmujemy i studzimy.
Przygotowanie nadzienia:
W misce łączymy serek ze śmietaną i chrzanem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Na grissini nakładamy trochę przygotowanego serka (ok. 1 łyżeczki), na wierzch kładziemy kawałki wędzonego łososia i plasterek zielonego ogórka.
Skupmonet
Written on 9 marca 2017
Przepyszne! Wczoraj żona mi to przygotowała na dzień kobiet…. 🙂
Kuchnia Marty
Written on 12 marca 2017
<3 Strasznie się cieszę, że smakowało! Pozdrawiam
Marta
Written on 13 marca 2017
Świetnie wyglądają, na pewno wypróbuję bo zbliżają się imieniny męża i będzie piękna przystawka
Katia
Written on 16 marca 2017
Trafiłam na bloga, bo lubię fotografię, a teraz nie mogę wyjść z zachwytu nie tylko nad zjęciami,a le i potrawami. Na pewno to kiedyś przygotuję! 🙂
Kuchnia Marty
Written on 16 marca 2017
🙂 Dziękuję i zachęcam do odwiedzania
Maciek
Written on 17 marca 2017
ale pyszności zaraz zabieram się do roboty 🙂 dzięki za udostępnienie tego pomysłu , może tym razem udam mi się zaskoczyć żonę
Pozdrawiam
Maciek
Kuchnia Marty
Written on 22 marca 2017
Trzymam kciuki!
Wezom
Written on 21 marca 2017
Faktycznie nadaje się na przystawkę idealnie – dzięki za przepis na pewno wykorzystam przy najbliższej okazji 😉
Kuchnia Marty
Written on 22 marca 2017
Cieszę się
Patrycja
Written on 22 marca 2017
Na widok tego zdjęcia na pierwszej stronie poleciała mi ślinka! Wygląda obłędnie i na pewno tak smakuje. Koniecznie muszę to zrobić:)
Kuchnia Marty
Written on 22 marca 2017
Koniecznie! Jest proste w przygotowaniu ale rewelacyjne w smaku
materaceproducent.pl
Written on 18 kwietnia 2017
Dzięki, wypróbowałam, wyszło smacznie, mąż był bardzo zadowolony!
Kuchnia Marty
Written on 19 kwietnia 2017
Cieszę się 🙂 Pozdrawiam