Klasyczne brownie, mocno czekoladowe, wilgotne z chrupiącą skorupką. Ciężko obok niego przejść obojętnie 🙂 Ciasto przygotujecie w kilka chwil i zawsze się udaje, a zapach unoszący się w domu w trakcie pieczenia wprawi Was w błogi nastrój.
Składniki:
- 150 g masła
- 200 g gorzkiej czekolady
- 400 g cukru
- 1 laska wanilii
- 4 jajka (klasa wagowa L)
- ½ łyżeczki soli
- 130 g mąki tortowej
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. W kąpieli wodnej rozpuszczamy masło i czekoladę. Żółtka jaj ucieramy z cukrem na gładką masę, do żółtek dodajemy rozpuszczoną czekoladę i miksujemy aż otrzymamy jednolitą masę. Do masy dodajemy mąkę i miksujemy jeszcze kilka chwil. Białka ubijamy z solą na sztywną pianę i dodajemy do ciasta. Mieszamy aż składniki się połączą.
Prostokątną blachę smarujemy masłem i spód wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przelewamy do formy i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok. 35-40 minut.
Brownie studzimy na kratce.
Ciasto podałam z kleksem bitej śmietany, polewą czekoladową i czereśniami.
Słodkie okruszki
Written on 12 marca 2017
Wygląda fantastycznie
Marianna
Written on 14 marca 2017
Robię podobne na mące kokosowej i gryczanej:))) Smakują świetnie. Dodaje też czasami orzechy, które są źródłem NNKT. Niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, które pozytywnie wpływają na wiele zachodzących w organizmie procesów:) Aha! No i wspomagają odchudzanie:)
Ania
Written on 16 marca 2017
Mogłaby Pani napisać jaka wielkość blaszki ?
Kuchnia Marty
Written on 16 marca 2017
Aniu, używam niedużej blaszki o wymiarach 26×21 lub 30×35 🙂
Ania
Written on 17 marca 2017
dziękuję! 🙂
Anuszka
Written on 16 maja 2017
Mimo całej mojej miłości do czekolady jeszcze nie trafiłam na przepis na brownie, który by mi podszedł. Wszystkie , których dotąd próbowałam są niemiłosiernie słodkie. Natomiast gdy próbuję przyoszczędzić na cukrze, wszystko mi się rozpada 🙁
Kuchnia Marty
Written on 19 maja 2017
Mam nadzieję, że w końcu trafisz na przepis który skradnie Twoje podniebienie 🙂