Dziś idealna propozycja na Wielkanocne śniadanie i nie tylko! Marchewki z kruchego ciasta nadziewane pastą jajeczną nie tylko cieszą oko ale i podniebienie. Pyszne kruche ciasto napełnione delikatną pastą jajeczną z dodatkiem parmezanu. Do przygotowanie marchewek możecie użyć również gotowego ciasta francuskiego.
Składniki na ciasto:
- 170 g masła
- 170 g kwaśniej śmietany
- 335 g mąki tortowej
- 1 szczypta soli
- 1 łyżeczka kurkumy
Dodatkowo:
- 1 białko do posmarowania ciasta
Składniki na pastę jajeczną:
- 3 jajka ugotowane na twarda
- 3 łyżki tartego parmezanu
- 3 łyżki posiekanego szczypiorku
- 1 łyżka majonezu
- ½ łyżeczki musztardy sarepskiej
- ½ łyżeczki chrzanu
- pieprz
- opcjonalnie sól
Przygotowanie ciasta:
W misce mieszamy mąkę, sól, kurkumę, śmietanę i masło. Zagniatamy elastyczne ciasto. Owijamy je w folię i chowamy na 30 minut do lodówki. Jak ciasto się schłodzi rozwałkowujemy je na cienki placek na lekko posypanym mąką blacie.
Ciasto tniemy w paski o szerokości ok. 2 cm. Paski składamy na pół i wałkujemy w ruloniki. Ruloniki smarujemy białkiem. Jeden koniec przyklejamy do końca rożka posmarowanego masłem (foremki do pieczenia rurek) i owijamy wokół rożka. Odstawiamy na bok. W ten sam sposób postępujemy z pozostałym ciastem. Foremki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni i pieczemy ok. 20-25 minut. Jeszcze ciepłe rurki/marchewki zdejmujemy z foremek. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Zamiast kruchego ciasta możemy użyć ciasto francuskie. Przed pieczeniem ciasto francuskie należy posmarować roztrzepanym jajkiem.
Przygotowanie pasty jajecznej:
Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w drobna kostkę. Dodajemy szczypiorek drobno posiekany, parmezan, majonez, chrzan i musztardę. Doprawiamy do smaku pieprzem i ewentualnie solą. Mieszamy aż składniki się połączą.
Pastę jajeczną przekładamy do szprycy bez końcówki i napełniamy nią wystudzone marchewki. Dekorujemy gałązkami natki pietruszki.