Zürcher Geschnetzeltes to cielęcina z grzybami w sosie śmietanowym z dodatkiem białego wina. To klasyczne danie kuchni szwajcarskiej, niezwykle pyszne i proste w przygotowaniu. Podawane najczęściej z plackami ziemniaczanymi. #MyVictorinox
Składniki na sos:
- 500 g cielęciny
- 500 g pieczarek
- 2-3 cebule dymki
- 3 łyżki masła
- mąka do obtoczenia mięsa
- 150 ml białego wytrawnego wina
- 100 ml bulionu
- 100 ml słodkiej śmietany 30%
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- świeża natka pietruszki
Składniki na placki:
- 600 g ziemniaków
- 1 łyżka mąki
- 1 jajko
- sól do smaku
- pieprz do smaku
Przygotowanie sosu:
Mięso płuczemy, oczyszczamy i kroimy w cienkie plastry, oprószamy mąką. Cebulę kroimy w półplastry, a pieczarki na pół lub ćwiartki. Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy pieczarki z cebulą. Gdy szalotka lekko się zeszkli doprawiamy ją solą i pieprzem, przekładamy do miseczki, a na patelni na której smażyliśmy grzyby podsmażamy cielęcinę. Gdy mięso się lekko zarumieni zalewamy je białym winem, zmniejszamy palnik, przykrywamy przykrywką i dusimy aż wino odparuje. Następnie dodajemy bulion, śmietankę i podsmażone grzyby. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dusimy aż mięso będzie miękkie. Gdy sos jest gotowy dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
Przygotowanie placków:
Ziemniaki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, płuczemy i dokładnie odciskamy z nadmiaru wody. Dodajemy mąkę i jajko i wyrabiamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy z obu stron placki na złoty kolor.
Sos podajemy z plackami.
Smacznego!