Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 7361.900 - Kalarepy faszerowane z sosem pomidorowym
Kalarepy faszerowane z sosem pomidorowym
  • 7361.900 - Kalarepy faszerowane z sosem pomidorowym

Kalarepkę najczęściej jadam surową, ewentualnie dodaję ją do zup. Dziś jednak postanowiłam przygotować kalarepy faszerowane z sosem pomidorowym. Danie proste, dość szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne. Polecam!

Kalarepy faszerowane z sosem pomidorowym

Składniki na kalarepki:

  • 300 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • 100 g ryżu basmati
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 mała cukinia
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanych listków świeżej bazylii
  • 1 łyżka oleju
  • 6-8 kalarepek

 

Składniki na sos pomidorowy:

  • 3-4 świeże pomidory
  • 2-3 cebule
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 4 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki posiekanych listków świeżej bazylii
  • ½ łyżeczki suszonego oregano
  • 1 łyżka oleju
  • sól
  • pieprz
  • opcjonalnie szczypta cukru

Kalarepy faszerowane z sosem pomidorowym

Przygotowanie sosu pomidorowego:

Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Jak się zeszkli dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz sparzone, obrane ze skóry i pokrojone w kosteczkę świeże pomidory i pomidory z puszki. Dusimy wszystko aż nadmiar płynów odparuje. Pod koniec dodajemy zioła i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeśli sos byłby kwaśny można dodać odrobinę cukru. Gotowy sos odstawiamy na bok.

Kalarepy faszerowane z sosem pomidorowym

Przygotowanie kalarepek:

Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Odcedzamy i odstawiamy żeby przestygł. Kalarepki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 20-25 minut. Ugotowane kalarepy studzimy. Ścinamy wierzch kalarepek i wydrążamy miąższ, pozostawiając ok. 1 cm grubości. Miąższ drobno siekamy i odkładamy.

W międzyczasie cebule kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju. Jak cebula zacznie się szklić dodajemy mięso mielone. Smażymy ok. 7 minut i dodajemy miąższ z kalarepki. Smażymy kilka minut i dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cukinię i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dusimy ok. 10 minut. Po tym czasie do mięsa dodajemy pokrojone pomidory z puszki, zioła i poprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smażymy ok. 3 minut i dodajemy ryż. Dokładnie mieszamy, ewentualnie doprawiamy do smaku.

Kalarepy faszerowane z sosem pomidorowym

Jeśli okazałby się, że farsz jest suchy można dodać 2-3 łyżki przygotowanego wcześniej sosu pomidorowego.

Kalarepki napełniamy przygotowanym farszem i układamy w naczyniu żaroodpornym. Zalewamy sosem pomidorowym i zapiekamy pod przykryciem ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.

Kalarepy podajemy z sosem pomidorowym.

Kalarepy faszerowane z sosem pomidorowym

Kalarepy faszerowane z sosem pomidorowym

 

 

Pozostaw odpowiedź