Od kilku tygodni morele kuszą nas zapachem i pięknym wyglądem. Te pyszne, sezonowe owoce pozwalają nam zachować młodość, zdrowie oraz piękną cerę.
Morele zawierają bardzo duże ilości przeciwutleniaczy, głównie beta-karotenu, który jest odpowiedzialny za ich piękny, słoneczny kolor. Beta-karoten ma również zbawienny wpływ na nasz organizm. Ten silny przeciwutleniacz chroni nas przed działaniem wolnych rodników odpowiedzialnych za rozwój wielu chorób cywilizacyjnych oraz korzystnie wpływa na naszą cerę, nadając jej zdrowy i piękny wygląd.
MORELE – WARTOŚCI ODŻYWCZE I ZDROWOTNE
Ponadto morele zawierają bardzo dużo witaminy C, E, B i PP oraz prowitaminę A. Warto również wspomnieć, że owoce te są również źródłem potasu, żelaza, fosforu i wapnia oraz błonnika. Spożywanie moreli nie tylko reguluje i poprawia nasze trawienie ale również zapobiega anemii.
Na tym się jednak nie kończy!
Owoce te, a dokładniej sok z nich jest wstanie pokryć dzienne zapotrzebowanie na karoten i najważniejsze witaminy. Dodatkowo zawarty w owocach wapń i żelazo jest bardzo dobrze przyswajalny dlatego zaleca się spożywanie moreli kobietom w ciąży i dzieciom.
Morele mają działanie przeczyszczające, dlatego nie należy spożywać ich w zbyt dużych ilościach.
PESTKI MORELI – LEK NA RAKA
Coraz częściej słyszy się, że zawarta w pestkach moreli witamina B17 (amigdalina lub letril) skutecznie leczy raka. Na świecie istnieją kliniki, które skutecznie walczą z nowotworami właśnie przy użyciu letrillu. Zdania lekarzy co do skuteczności witaminy B17 w walce z nowotworami są podzielone. Ta metoda ma zarówno tylu samo zwolenników co i przeciwników. Ja osobiście zachęcam to spróbowania pestek moreli. Należy rozłupać tą ciemną skorupkę i zjeść tylko białe jądro pestki, które ma lekko migdałowy smak.
MORELE – ZASTOSOWANIE
Morele należą do owoców o wszechstronnym zastosowaniu. Najsmaczniejsze są świeże, słodkie i soczyste. Można z nich przygotowywać również musy, kompoty, nalewki, likiery, galaretki czy dżemy. Bardzo popularne są suszone morele, które są idealnym dodatkiem do mięs czy sałatek. Morele są też idealnym dodatkiem do ciast i deserów.
Warto zapamiętać, że świeże morele są bardzo słodkie, jednak często w przetworach i wypiekach ich smak staje się kwaskowaty!
A teraz zapraszam na przepisy na dania z morelami
PRZEPISY:
1. Jogurtowe cisto z morelami i gruszkami
Przepis znajdziesz (TUTAJ)
2. Zapiekane morele z serem ricotta
Przepis znajdziesz (TUTAJ)
3. Morelowe muffinki z kruszonką
Przepis znajdziesz (TUTAJ)
4. Tarta z morelami i migdałami
Przepis znajdziesz (TUTAJ)