Szybka i bardzo smaczna przekąska. Zapiekane morele z serem ricotta są idealną propozycją jeśli w kilka chwil chcemy przygotować znajomym lub rodzinie coś zdrowego i bardzo dobrego.
Składniki:
- 250 g sera ricotta
- 6-8 moreli
- 1 łyżka miodu
- ok. 16 jeżyn
- 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
Dodatkowo:
- 2-3 łyżki płynnego miodu
- 1 łyżka listków mięty
Przygotowanie:
Serek ricotta mieszamy z miodem i skórką z cytryny. Przygotowaną masą nadziewamy połówki moreli, na wierzchu zanurzamy po jednej jeżynie i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 190 stopni na ok. 25-30 minut, aż ser się zarumieni.
Przed podaniem polewamy miodem i posypujemy listkami mięty.
gin
Written on 20 lipca 2015
Ja ciągle czekam na jeżyny 🙂
Pyszne musiało być takie połączenie 🙂
Marta
Written on 20 lipca 2015
U mnie już się zaczęły 😀