Jogurtowe cisto z morelami i gruszkami powstało spontanicznie.. W tym roku mam strasznie dużo moreli więc ciągle coś z nich przygotowuję. A takie mięciutkie, delikatne ciacho z wyczuwalną nutką cytryny idealnie pasuje do kubka ciepłej herbaty czy filiżanki kawy.. Polecam!
Składniki:
- 150 g miękkiego masła
- 120 g cukru pudru
- 2 jajka
- 1 łyżka otartej skórki z cytryny
- 2-3 łyżki soku z cytryny
- 200 g mąki tortowej
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
- 120 g jogurtu gęstego naturalnego
Dodatkowo:
- 5 moreli
- 2 gruszki
- tłuszcz do formy
- cukier puder
Przygotowanie:
Masło ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy jajka i miksujemy na puszystą masę. Do masy jajecznej dodajemy sok i skórkę z cytryny oraz jogurt i mieszamy aż składniki się połączą. Mąkę łączymy z solą i proszkiem do pieczenia. Stopniowo przesypujemy mąkę do płynnych składników i ucieramy aż otrzymamy jednolite ciasto. Okrągłą tortownicę o średniku ok. 20 cm smarujemy masłem, spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wylewamy do tortownicy. Z gruszek usuwamy gniazda nasienne, a z moreli pestki. Owoce kroimy w plasterki i układamy na wierzchu ciasta.
Ciasto wstawiamy do nagrzanego do temperatury 180 stopni piekarnika na ok. 60 minut. Pieczemy do tzw. suchego patyczka.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Zuza
Written on 20 lipca 2015
ciasta jogurtowe są obłędne!
Marta
Written on 20 lipca 2015
Zgadzam się z Tobą! Szybkie w przygotowaniu, puszyste i zawsze wychodzą 🙂
gin
Written on 20 lipca 2015
Poczęstowałabym się 🙂
Marta
Written on 20 lipca 2015
Zapraszam 🙂