Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 7489.900 - Jogurtowe cisto z morelami i gruszkami
4
Jogurtowe cisto z morelami i gruszkami
  • 7489.900 - Jogurtowe cisto z morelami i gruszkami

Jogurtowe cisto z morelami i gruszkami powstało spontanicznie.. W tym roku mam strasznie dużo moreli więc ciągle coś z nich przygotowuję. A takie mięciutkie, delikatne ciacho z wyczuwalną nutką cytryny idealnie pasuje do kubka ciepłej herbaty czy filiżanki kawy.. Polecam!

Jogurtowe cisto z morelami i gruszkami

Składniki:

  • 150 g miękkiego masła
  • 120 g cukru pudru
  • 2 jajka
  • 1 łyżka otartej skórki z cytryny
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • 200 g mąki tortowej
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • 120 g jogurtu gęstego naturalnego

 

Dodatkowo:

  • 5 moreli
  • 2 gruszki
  • tłuszcz do formy
  • cukier puder

 

Jogurtowe cisto z morelami i gruszkami

Przygotowanie:

Masło ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy jajka i miksujemy na puszystą masę. Do masy jajecznej dodajemy sok i skórkę z cytryny oraz jogurt i mieszamy aż składniki się połączą. Mąkę łączymy z solą i proszkiem do pieczenia. Stopniowo przesypujemy mąkę do płynnych składników i ucieramy aż otrzymamy jednolite ciasto. Okrągłą tortownicę o średniku ok. 20 cm smarujemy masłem, spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wylewamy do tortownicy. Z gruszek usuwamy gniazda nasienne, a z moreli pestki. Owoce kroimy w plasterki i układamy na wierzchu ciasta.

Jogurtowe cisto z morelami i gruszkami

Ciasto wstawiamy do nagrzanego do temperatury 180 stopni piekarnika na ok. 60 minut. Pieczemy do tzw. suchego patyczka.

Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Jogurtowe cisto z morelami i gruszkami

Komentarze

Pozostaw odpowiedź