Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 9031.900 - „Kujawsko-pomorska gęsina na św. Marcina”
„Kujawsko-pomorska gęsina na św. Marcina”
  • 9031.900 - „Kujawsko-pomorska gęsina na św. Marcina”

Województwo Kujawsko-Pomorskie już po raz szósty zorganizowało Festiwal Gęsiny. Akcja „Kujawsko-pomorska gęsina na św. Marcina” ma na celu odnowienie tradycji spożywania gęsiny i myślę, że należy zacząć od kilku słów wyjaśniających pochodzenie tego staropolskiego zwyczaju.

9021.900 - „Kujawsko-pomorska gęsina na św. Marcina”

Historia bowiem głosi, że gdy zmarł ówczesny biskup miasta Tours, Marcin został wybrany jego następcą. Jednak nie chciał on przyjąć tego urzędu i schował się do gęsiarni. Zaniepokojone gęsi zaczęły głośno gęgać, zdradzając tym samym kryjówkę Marcina. I w ten oto sposób Marcin został biskupem, a pieczona na św. Marcina gęś przeszła do tradycji i zachowała się po dzień dzisiejszy.

9020.900 - „Kujawsko-pomorska gęsina na św. Marcina”

Już przed 11 listopada Urząd Marszałkowski zorganizował konkurs w którym nagrodami były świeże gęsie tuszki, które stały się świątecznym obiadem wielu rodzin 11 listopada (musze się pochwalić, że należałam do grona zwycięzców).

Dodatkowo 10-11 listopada w Przysieku pod Toruniem odbył się Kujawsko-Pomorski Festiwal Gęsiny. Przez dwa dni można było delektować się specjałami z gęsiny. Obserwować, uczyć się i poznawać techniki kulinarne od kucharzy znanych z TV takich jak Grzegorz Łapanowski znany głównie z programu telewizyjnego „TOP CHEF” czy Mikołaj Rej, znany z telewizyjnego „Dzień dobry TVN” i programu „Master Chef”. Organizatorzy zadbali również o oprawę muzyczną, nie zabrakło atrakcji dla najmłodszych i konkursów z nagrodami. Dopisali też wystawcy z regionalnymi wyrobami. Można było zakupić świeżutki chleb, wędliny, kiełbasy z gęsiny i nie tylko. Skosztować regionalne trunki – zainteresowanych też nie brakowało.

9017.900 - „Kujawsko-pomorska gęsina na św. Marcina”

9014.900 - „Kujawsko-pomorska gęsina na św. Marcina”

Szkoda, że festiwal trwał tylko dwa dni. Osobiście jestem zachwycona – zdobyłam nową wiedzę, którą chętnie wykorzystam w swojej kuchni.

Was zachęcam natomiast to spożywania gęsiny!

Dzięki takim akcjom wierzę, że będzie częściej gościć na naszych stołach.

Więcej do poczytania znajdziecie na:

https://www.facebook.com/czasnagesine

http://www.czasnagesine.pl/

90550.900 - „Kujawsko-pomorska gęsina na św. Marcina”

 

9056.900 - „Kujawsko-pomorska gęsina na św. Marcina”

9051.900 - „Kujawsko-pomorska gęsina na św. Marcina”

9049.900 - „Kujawsko-pomorska gęsina na św. Marcina”

9046.900 - „Kujawsko-pomorska gęsina na św. Marcina”

9043.900 - „Kujawsko-pomorska gęsina na św. Marcina”

 

9023.900 - „Kujawsko-pomorska gęsina na św. Marcina”

9018.900 - „Kujawsko-pomorska gęsina na św. Marcina”

9032.900 - „Kujawsko-pomorska gęsina na św. Marcina”

9036.900 - „Kujawsko-pomorska gęsina na św. Marcina”

 

 

Pozostaw odpowiedź