Dziś przepis na prosty i szybki obiad. Makaron ryżowy z warzywami w sosie sojowym z imbirem. Danie niezwykle barwne i smaczne! Polecam!
Składniki:
- 300 g kapusty pekińskiej poszatkowanej
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka świeżego tartego imbiru
- 120 g pieczarek
- 100 g pędów bambusa
- 200 g selera naciowego
- 80 g miniaturowej kukurydzy (może być marynowana)
- 1-2 czerwone papryki
- 60 g kiełków fasoli
- 1 marchewka
- 4 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka ziaren sezamu
- 50 g makaronu ryżowego
- 1 łyżka oleju
- pieprz
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek i imbir, podsmażamy. Następnie dodajemy poszatkowaną kapustę pekińską, pokrojone w plasterki pieczarki i selera naciowego. Marchewkę obieramy i kroimy w cienkie słupki. Pędy bambusa i kiełki fasoli oraz mini kukurydzę płuczemy i odsączamy na sitku, również dodajemy do kapusty. Na koniec dodajemy pokrojoną w paseczki czerwoną paprykę. Dusimy warzywa kilka minut. Makaron ryżowy przygotowujemy wg instrukcji na opakowaniu i dodajemy do warzyw. Wlewamy sos sojowy i posypujemy sezamem. Podgrzewamy ok. 2 minut i podajemy.
Szefowa w swojej kuchni ;-)
Written on 21 stycznia 2015
Orientalnie. 🙂 Lubię takie dania, choć sama nie garnę się do ich robienia.
Marta
Written on 21 stycznia 2015
Ja najczęściej je robię, jak mnie mąż poprosi 🙂
foodmania
Written on 21 stycznia 2015
świetne danie, a ja uwielbiam makaron ryżowy 🙂