Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • Pad thai
4
Pad thai
  • Pad thai

Pad thai to najpopularniejsze danie kuchni tajskiej. To smażony makaron ryżowy z niezwykle aromatycznym sosem na bazie pasty z tamaryndowca, jajkiem oraz tofu, krewetkami lub kurczakiem. Przed podaniem Pad thai posypujemy orzeszkami ziemnymi co sprawia, że danie nabiera wyjątkowego smaku. Polecam!

Pad thai

Składniki na sos:

  • 4 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 2 łyżki pasty z tamaryndowca
  • 1 łyżka sosu ostrygowego
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • ½ łyżeczki płatków chili

* jeśli nie mam „pod ręką” wszystkich składników potrzebnych do przygotowanie sosu korzystam z gotowego sosu Pad thai, który możecie kupić w internetowym sklepie Kuchnie Świata

Składniki na Pad thai:

  • ok. 200 g makarony ryżowego
  • 1 pierś z kurczaka
  • 100 g tofu
  • 1 marchewka
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 pęczek dymki
  • 3 łyżki oleju
  • 1 mała puszka kiełków fasoli mung
  • 1 duże jajko
  • orzeszki ziemne do posypania
Pad thai

Przygotowanie sosu:

Pastę z tamaryndowca ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy.

Przygotowanie Pad thai:

Makaron ryżowy moczymy we wrzątku. Makaron musi pozostać jędrny. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą.

Kurczaka kroimy w paski i zalewamy sosem sojowym. Odstawiamy na 30 minut by mięso się zamarynowało.

Pad thai

Na patelni albo w woku rozgrzewamy olej. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy przez 1 minutę, następnie dodajemy zamarynowanego kurczaka i smażymy kilka minut. Po tym czasie dodajemy pokrojoną z słupki marchewkę oraz tofu pokrojone w kostkę i smażymy kolejne 2 minuty. Następnie dodajemy 2 łyżki przygotowanego lub gotowego sosu. Odsuwamy wszystkie składniki na bok i wbijamy jajko. Gdy jajko się lekko zetnie dokładnie wszystko mieszamy. Dodajemy makaron i kolejne 4 łyżki sosu. Delikatnie mieszamy i smażymy aż makaron będzie miękki. Co 1 minutę dodajemy po kolejnej łyżce sosu. Na koniec dodajemy odsączone kiełki i posiekaną dymkę.

Pad thai rozkładamy na talerze. Przed podaniem posypujemy posiekanymi orzeszkami ziemnymi.

Smacznego!

Pad thai

Trackback z twojej strony.

Komentarze

Pozostaw odpowiedź