Pad thai to najpopularniejsze danie kuchni tajskiej. To smażony makaron ryżowy z niezwykle aromatycznym sosem na bazie pasty z tamaryndowca, jajkiem oraz tofu, krewetkami lub kurczakiem. Przed podaniem Pad thai posypujemy orzeszkami ziemnymi co sprawia, że danie nabiera wyjątkowego smaku. Polecam!
Składniki na sos:
- 4 łyżki sosu rybnego
- 2 łyżki soku z limonki
- 2 łyżki pasty z tamaryndowca
- 1 łyżka sosu ostrygowego
- 3 łyżki brązowego cukru
- ½ łyżeczki płatków chili
* jeśli nie mam „pod ręką” wszystkich składników potrzebnych do przygotowanie sosu korzystam z gotowego sosu Pad thai, który możecie kupić w internetowym sklepie Kuchnie Świata
Składniki na Pad thai:
- ok. 200 g makarony ryżowego
- 1 pierś z kurczaka
- 100 g tofu
- 1 marchewka
- 2 łyżki sosu sojowego
- 4 ząbki czosnku
- 1 pęczek dymki
- 3 łyżki oleju
- 1 mała puszka kiełków fasoli mung
- 1 duże jajko
- orzeszki ziemne do posypania
Przygotowanie sosu:
Pastę z tamaryndowca ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy.
Przygotowanie Pad thai:
Makaron ryżowy moczymy we wrzątku. Makaron musi pozostać jędrny. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
Kurczaka kroimy w paski i zalewamy sosem sojowym. Odstawiamy na 30 minut by mięso się zamarynowało.
Na patelni albo w woku rozgrzewamy olej. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy przez 1 minutę, następnie dodajemy zamarynowanego kurczaka i smażymy kilka minut. Po tym czasie dodajemy pokrojoną z słupki marchewkę oraz tofu pokrojone w kostkę i smażymy kolejne 2 minuty. Następnie dodajemy 2 łyżki przygotowanego lub gotowego sosu. Odsuwamy wszystkie składniki na bok i wbijamy jajko. Gdy jajko się lekko zetnie dokładnie wszystko mieszamy. Dodajemy makaron i kolejne 4 łyżki sosu. Delikatnie mieszamy i smażymy aż makaron będzie miękki. Co 1 minutę dodajemy po kolejnej łyżce sosu. Na koniec dodajemy odsączone kiełki i posiekaną dymkę.
Pad thai rozkładamy na talerze. Przed podaniem posypujemy posiekanymi orzeszkami ziemnymi.
Smacznego!
Kryspin
Written on 23 listopada 2019
Wygląda obłędnie. Piękne zdjęcia!
Kuchnia Marty
Written on 24 listopada 2019
Bardzo dziękuję 🙂
Sabinkae33
Written on 3 grudnia 2019
Zdecydowanie polecam to danie, jest proste w przyrządzeniu a wnosi na prawdę wiele nowych smaków. Smażone na woku makaron ryżowy + kilka składników i macie explozje smaków. Wiele przepisów przerabiałam na Pad thai i przyznam że twój jest jednym z lepszych.
Kuchnia Marty
Written on 4 grudnia 2019
Bardzo dziękuję!