Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 4476.900 - Miód manuka – najdroższy i najzdrowszy z miodów
3
Miód manuka – najdroższy i najzdrowszy z miodów
  • 4476.900 - Miód manuka – najdroższy i najzdrowszy z miodów

Wszyscy słyszeliśmy o wspaniałych właściwościach miodu. Często sięgamy po niego w trakcje przeziębienia. Przygotowujemy różne mikstury, które mają na celu wzmocnienie naszej odporności.

Miód manuka – najdroższy i najzdrowszy z miodów

Mało kto wie, że wśród wszystkich miodów istnieje jeden – znany i ceniony na całym świecie, pozyskiwany z pewnej wyjątkowej rośliny, która rośnie tylko w Nowej Zelandii – jest to miód z manuki.

Manuka to rodzaj krzewu, jak już wspominałam rosnący w Nowej Zelandii. To właśnie z nektaru jego kwiatów pszczoły wytwarzają tej najdroższy miód.

 Miód manuka – najdroższy i najzdrowszy z miodów

DROŻSZY NIŻ ZŁOTO

W porównaniu z innymi rodzimymi miodami, cena manuka jest wysoka. Rozpiętość cen waha się od 80 do nawet 300 złotych. Cena zależy od pojemności słoiczka, oraz, co jest bardzo ważne od ilości methylogloxalu. Methylglyoxal (MGO) jest to aktywny, naturalny, antybakteryjny składnik znajdujący się właśnie w nowozelandzkim miodzie. Występuje w różnych stężeniach.

Miód manuka – najdroższy i najzdrowszy z miodów

Kupując miód manuka ważne aby zwrócić uwagę właśnie na stężenie MGO, nie każdy miód manuka bowiem ma działanie lecznicze.

Poniżej przedstawiam dostępne na rynku rodzaje tego miodu:

  • Miód manuka MGO 30+ (dawniej 5+) – miód smakowy, idealny jako dodatek do codziennej diety
  • Miód manuka MGO 100+ (dawniej 10+) – miód zwiększający odporność organizmu. Stosowany przy lekkich infekcjach bakteryjnych
  • Miód manuka MGO 250+ (dawniej 15+) – miód zwiększający odporność, skuteczny przy lekkich przeziębieniach i lekkich problemach żołądkowych. Przyspiesza powrót do zdrowia.
  • Miód manuka MGO 400+ (dawniej 20+) – miód zwiększający odporność, przyspiesza powrót do zdrowia po poważniejszych infekcjach. Stosowany przy problemach żołądkowych i jelitowych takich jak wrzody, refluks. Skuteczny również przy problemach skórnych i trudno gojących się ranach (np. stopa cukrzycowa, odleżyny)
  • Miód manuka MGO 550+ (dawniej 23+) – wsparcie intensywnego leczenia trudnych i chronicznych infekcji. Stosowany przy problemach żołądkowych i jelitowych takich jak wrzody, refluks, helicobacter. Skuteczny również przy problemach skórnych (np. egzema i trądzik) i trudno gojących się ranach (np. stopa cukrzycowa, odleżyny).

Miód manuka – najdroższy i najzdrowszy z miodów

DOBROCZYNNE WŁAŚCIWOŚCI I SPOSÓB SPOŻYWANIA

Jak już wspomniałam miód ten ma właściwości przeciwbakteryjne, często porównywalne z antybiotykami. Spożywany regularnie podnosi odporność, wzmacnia organizm. Poprawia wygląd naszej cery – jest często używany do produkcji kosmetyków!

Jednak aby działał skutecznie należy go odpowiednio spożywać. Bardzo ważne aby miodu manuka nie rozcieńczać. Dzięki temu zachowa jak największe stężenie substancji działających. Zalecane jest spożywanie 3 łyżek miodu dziennie. Najlepiej rano na czczo, ok. 30 minut przed pierwszym posiłkiem.

Więcej informacji o miodzie manuka znajdziecie TUTAJ

Na koniec podam jeszcze przepis na syrop z miodu manuka. Dostałam go od znajomej z Irlandii, która profilaktycznie podaje go swoim dzieciom, a z racji, że pogoda w tym roku sprzyja przeziębieniom może warto przygotować taki domowy syrop?

Miód manuka – najdroższy i najzdrowszy z miodów

Domowy syrop z miodu manuka:

Składniki:

  • 150 g miodu manuka MGO 250+ (minimum)
  • 1 łyżeczka startego świeżego imbiru/lub ½ łyżeczki mielonego imbiru
  • sok z 2 cytryn
  • ewentualnie kilka plasterków cytryny

Miód manuka – najdroższy i najzdrowszy z miodów

Wyciskamy sok z cytryn i mieszamy go z miodem. Konsystencja powinna być płynna (jeśli miód będzie gęsty można dodać więcej soku z cytryny). Na tarce o drobnych oczkach, a najlepiej jeśli posiadacie użyjcie tarki do owoców i warzyw dla niemowląt ścieramy imbir. Dodajemy go do miody. Zamiast świeżego imbiru można użyć tez mielonego. Syrop mieszamy i przelewamy do czystego słoika lub butelki. Można dodać też plasterki cytryny.

Przechowujemy w lodówce.

Syrop możemy pić codziennie lub w czasie przeziębienia najlepiej na czczo!

Miód manuka – najdroższy i najzdrowszy z miodów

Komentarze

  • Chris

    Written on 12 czerwca 2016

    Drzewo manuka jest endemiczne dla Nowej Zalandii i poludniowo-wschodniej Australii. Australijski miod manuka ma bardziej plynna konsystencje i wg mnie lepszy smak, ale jest to sprawa gustu. Nie wiem, czy jest dostepny w Polsce.

    Odpowiedz

Pozostaw odpowiedź