Sałatka z mini kiwi, gruszkami i oscypkiem to idealne połączenie smaków. Słodkie gruszki, słony oscypek, prażone orzechy i słodko kwaśne kiwi.. do tego rukola i mamy przepyszną sałatkę.
Składniki na sałatkę:
- 400 g białego, niewędzonego oscypka
- 120 g rukoli
- 1 czerwona cebula
- 150 g mini kiwi
- 2 gruszki
- 30 g orzechów włoskich
- pieprz
Składniki na dressing:
- 3 łyżki octu balsamicznego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka wody
- 1 łyżka miodu
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
W miseczce łączymy wszystkie składniki na sos, odstawiamy na kilka minut żeby smaki się przegryzły.
W drugiej misce mieszamy rukole z mini kiwi (owoce można przekroić na pół), dodajemy pokrojoną w cienkie talarki czerwoną cebulę i uprażone orzechy.
Gruszki kroimy na ćwiartki i przesmażamy je kilka minut, na koniec delikatnie posypujemy pieprzem.
Oscypka kroimy w plasterki o grubości ok. 1-2 cm i smażymy na rozgrzanej patelni z każdej strony po kilka minut – ser powinien się ładnie zarumienić.
Sałatkę rozkładamy na talerzach, na wierzch układamy usmażone plastry oscypka i gruszek. Całość polewamy dressingiem.
Smacznego!