Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 9915.900 - Leczo z cukinią
Leczo z cukinią
  • 9915.900 - Leczo z cukinią

Pyszne, aromatyczne i kolorowe leczo z cukinią jest szybkim i pożywnym daniem jednogarnkowym idealnym na jesienne popołudnia! Do leczo można dodać też wędzony boczek i pieczarki.

9926.900 - Leczo z cukinią

Składniki na leczo:

  • 500 g kiełbasy
  • 4 cebule
  • 500 g papryki czerwonej
  • 2 zielone cukinie
  • 1 żółta cukinia
  • 4 pomidory
  • 2 liście laurowe
  • 3 całe ziela angielskie
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
  • 1 łyżka oregano
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • 1 łyżka oleju

9905.900 - Leczo z cukinią

Przygotowanie leczo:

Kiełbasę kroimy w plasterki i podsmażamy na patelni. Gdy tłuszcz zacznie się wytapiać do kiełbasy dodajemy pokrojoną w pióra cebule i podsmażamy aż cebula się zeszkli. Podsmażoną kiełbasę przekładamy do garnka, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, olej i paprykę pokrojoną w sporą kostkę, smażymy kilka minut. Następnie dodajemy cukinie pokrojone w kawałki.

9899.900 - Leczo z cukinią

Do warzyw dodajemy drobno pokrojone pomidory (można użyć pomidorów z puszki) i przeciśnięty przez praskę czosnek, wędzoną paprykę i oregano i dusimy aż warzywa będą miękkie (ok. 30 minut). Doprawiamy do smaku solą, cukrem i pieprzem.

9920.900 - Leczo z cukinią

9913.900 - Leczo z cukinią

Pozostaw odpowiedź