Pyszne, aromatyczne i kolorowe leczo z cukinią jest szybkim i pożywnym daniem jednogarnkowym idealnym na jesienne popołudnia! Do leczo można dodać też wędzony boczek i pieczarki.
Składniki na leczo:
- 500 g kiełbasy
- 4 cebule
- 500 g papryki czerwonej
- 2 zielone cukinie
- 1 żółta cukinia
- 4 pomidory
- 2 liście laurowe
- 3 całe ziela angielskie
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
- 1 łyżka oregano
- sól
- pieprz
- cukier
- 1 łyżka oleju
Przygotowanie leczo:
Kiełbasę kroimy w plasterki i podsmażamy na patelni. Gdy tłuszcz zacznie się wytapiać do kiełbasy dodajemy pokrojoną w pióra cebule i podsmażamy aż cebula się zeszkli. Podsmażoną kiełbasę przekładamy do garnka, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, olej i paprykę pokrojoną w sporą kostkę, smażymy kilka minut. Następnie dodajemy cukinie pokrojone w kawałki.
Do warzyw dodajemy drobno pokrojone pomidory (można użyć pomidorów z puszki) i przeciśnięty przez praskę czosnek, wędzoną paprykę i oregano i dusimy aż warzywa będą miękkie (ok. 30 minut). Doprawiamy do smaku solą, cukrem i pieprzem.