Pyszny, aromatyczny i kolorowy kurczak z warzywami to propozycja na szybki i zdrowy obiad. Najlepiej smakuje z ryżem lub makaronem! Zapraszam 🙂
Składniki:
- 500 g fileta z kurczaka
- 250 g pieczarek
- 3 cebule
- 2-3 ząbki czosnku
- 500 g czerwonej papryki
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 70 ml bulionu drobiowego
- sól
- pieprz
- zioła prowansalskie
- 1-2 łyżki oleju
Dodatkowo:
- 100 g ryżu basmati
Przygotowanie:
Cebulę kroimy w drobną kostkę. Pieczarki w ćwiartki lub plasterki. Cebulę i pieczarki podsmażamy na oleju.
Filety z kurczaka płuczemy, oczyszczamy i kroimy w kostkę, dodajemy do pieczarek i smażymy ok. 10 minut. Do kurczaka dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę pokrojoną w kostkę i pomidory. Zalewamy wszystko bulionem i dusimy ok. 20-30 minut. Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ziołami.
Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Kurczaka z warzywami podajemy z ryżem.
wulkan
Written on 25 września 2015
Kurczaczek <3 😀
Natalia
Written on 28 września 2015
Potrzebowałam właśnie takiego prostego i w miarę szybkiego przepisu. Średnio mi wychodzi gotowanie, a od kąd mieszkam sama muszę się tego uczyć 😉
Marta
Written on 28 września 2015
No to cieszę się, że przepis się spodobał 😀 Mam nadzieję, że danie będzie smakowało
szymon
Written on 21 listopada 2019
szukam inspiracji na codziennego kurczaka z ryżem, wypróbuje Twój przepis w niedzielę