Aromatyczne, szybkie ciasto z jabłkami bez proszku do pieczenia sprawdza się zawsze jeśli macie ochotę na coś słodkiego. Minimum składników ale maksimum smaku! To ciasto zachwyci każdego!
Składniki:
- 3 jabłka
- 230 g cukru
- 150 g miękkiego masła
- 4 duże jajka
- 260 g mąki tortowej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 szczypta soli
Dodatkowo:
- 2 łyżki cukru
Przygotowanie:
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w plasterki. W misce ucieramy masło z cukrem na puszystą masę. Stopniowo do masła dodajemy jajka, jedno po drugim. Mąkę łączymy z solą i cynamonem i stopniowo dodajemy do masy jajecznej. Dokładnie mieszamy aż składniki się połączą. Ciasto wylewamy do podłużnej formy/keksówki o wymiarach (32 x 11 cm). Kawałki jabłek wciskamy jedno koło drugiego do ciasta. Po wierzchu posypujemy cukrem. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Pieczemy ok. 60-70 minut, do tzw. suchego patyczka.
Po upieczeniu ciasto pozostawiamy w formie przez 10-15 minut. Następnie wyjmujemy je i studzimy na kratce.
gin
Written on 30 września 2015
Wygląda cudnie 🙂
Niesamowicie apetyczne zdjęcia 🙂
Marta
Written on 30 września 2015
Dziękuję bardzo 🙂
Sebastian.F
Written on 15 października 2016
Udany przewis i wypiek. Ja ciasto wlałem na papier w foremce. Bez tego pewnie przykleiło by się do ścianek i przy wyciąganiu kawałka kruszyło by się. Przynajmniej ja takie miałem doświadczenia z poprzednimi wypiekami.
Kuchnia Marty
Written on 15 października 2016
Sebastian, cieszę się że ciasto smakowało! Pozdrawiam!