Dziś zapraszam na grzybowe szaleństwo! Makaron ze świeżymi grzybami. Pyszne, aromatyczne danie o intensywnym smaku. Jeśli lubicie grzyby musicie koniecznie spróbować! Sezon grzybowy trwa więc zapraszam do lasu!
Składniki:
- 200 g makaronu pappardelle
- 300 g świeżych grzybów leśnych np. podgrzybków
- 2 szalotki
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki masła
- świeży tymianek
- 250 ml bulionu grzybowego
- 50 ml śmietanki 30 lub 36%
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Odcedzamy i odstawiamy na bok. Grzyby oczyszczamy i kroimy na pół lub w ćwiartki. Szalotki kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła i podsmażamy grzyby ok. 7-10 minut. Pod koniec delikatnie solimy. Na drugiej patelni albo w rondelku rozpuszczamy pozostałe masło i podsmażamy szalotki i przeciśnięty przez praskę czosnek, zalewamy bulionem, doprowadzamy do wrzenia i redukujemy o połowę. Dodajemy śmietankę, podsmażone grzyby i 1 łyżkę świeżych listków tymianku. Dusimy aż sos zgęstnieje. Na koniec dodajemy ugotowany makaron. Mieszamy delikatnie i podajemy.
Kulinarnie-niebanalnie
Written on 15 października 2015
Wygląda wyśmienicie!
Marta
Written on 15 października 2015
🙂 Dziękuję
Małgośka
Written on 26 stycznia 2016
Makaron tak przygotowany jest super. Z ziół wolę natkę pietruszki lu kolendra. Mogę poradzić, jak robić potrawę poza sezonem. Jestem zapaloną grzybiarką, nie jestem w stanie przejść świeżych grzybów na bierząco. Dobry sposób na przechowanie. Świerze grzyby (wszystkie poza kaniami^ piją bardzo dużo tłuszczu) rzucam na masło,i wysmżam do całkowitej redukcji płynu, na końcu cały czas mieszam,żeby nie przywierały do patelni. Po wystygnięciu zamrażarka. Prawie nic nie tracą na wyglądzie i smaku. A w środku zimy to skarb. Pozdrawiam serdecznie.
Marta
Written on 27 stycznia 2016
Małgosiu, bardzo dziękuję za przydatne informacje – myślę, że nie tylko ja skorzystam na Twojej wiedzy :). My też uwielbiamy zbierać grzyby. Pozdrawiam serdecznie