Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • Zupa grzybowa
Zupa grzybowa
  • Zupa grzybowa

Zupa grzybowa z makaronem jest idealna na rozpoczęcie jesiennego sezonu. Kremowa, aromatyczna i niezwykle sycąca z mnóstwem borowików i podgrzybków. To najlepsza zupa grzybowa jaką jadłam! Jestem pewna, że Wam zasmakuje. Sezon na grzyby jest bardzo krótki więc trzeba korzystać!

Zupa grzybowa

Składniki:

  • 500-600 g świeżych (ewentualnie mrożonych) grzybów leśnych użyłam borowików i podgrzybków
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka masła
  • 1 litr warzywnego wywaru
  • 2 małe marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 2 liście laurowe
  • 2-3 kulki jałowca
  • 2-3 kulki ziela angielskiego
  • 1 czubata łyżka mąki kukurydzianej
  • ok. 50 ml słodkiej śmietanki 18%
  • makaron – użyłam mini kokardki Lubella
  • sól
  • pieprz
  • posiekana natka pietruszki
Zupa grzybowa

Przygotowanie:

Grzyby oczyszczamy i kroimy na mniejsze części. Cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę. Gdy cebula delikatnie się zeszkli dodajemy do niej masło i grzyby. Całość smażymy ok. 5-7 minut.

Marchewki i pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Wywar doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy palnik i dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i jałowiec oraz starte warzywa i podsmażone grzyby z cebulą. Gotujemy na małym ogniu ok. 35-45 minut.

Zupa grzybowa

Mąkę rozprowadzamy w śmietance z dodatkiem odrobiny gorącej zupy i wlewamy do garnka. Całość gotujemy kilka minut i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu we wrzącej, osolonej wodzie. Odcedzamy.

Zupę grzybową podajemy z makaronem i świeżą natką pietruszki.

Smacznego!

Zupa grzybowa
Zupa grzybowa
zBLOGowani.plimp - Zupa grzybowa

Trackback z twojej strony.

Pozostaw odpowiedź