Jabłka to jedne z najpopularniejszych owoców w naszym kraju, co więcej Polska jest największym w Europie producentem tych owoców.
Już w czasach biblijnych jabłko skusiło Ewę swoim pięknym wyglądem i smakiem 🙂 więc śmiało mogę napisać, że jabłko musiało być najsmaczniejszym owocem w raju..
Większość z nas chętnie i często sięga po te owoce i ze smakiem je zajada. Dla mnie jabłka kojarzą się z jesienią.. uwielbiam zapach i smak pieczonych jabłek z cynamonem.. Często po nie sięgam i wykorzystuję w kuchni, gdyż jabłka pasują nie tylko do ciast i deserów ale również do dań mięsnych.
Jabłka – wartości odżywcze i zdrowotne:
Spożywanie jabłek przynosi ze sobą szereg korzyści. Oprócz rewelacyjnego smaku owoce te dostarczają naszemu organizmowi mnóstwo cennych wartości odżywczych i znacznie redukują ryzyko wystąpienia wielu chorób. Są bogate w witaminę C, PP i witaminy z grupy B oraz zawierają żelazo, wapń, magnez i potas.
Warto wspomnieć, że najwięcej cennych wartości odżywczych – pektyn – znajduje się w skórce i gniazdach nasiennych. Wprawdzie mało kto zjada jabłko z „ogryzkiem” ale może warto zacząć spożywać je ze skórką, bowiem pektyny działają jak miotełki, które szybko i skutecznie oczyszczają nasz organizm z trujących substancji regulując przy tym florę bakteryjną jelit. Pektyny zmniejszają również wchłanianie cholesterolu chroniąc nas tym samym przed miażdżyca i zawałem.
Oprócz pektyn, jabłka zawierają również sporo błonnika, który reguluje poziom cukru we krwi oraz poziom cholesterolu i ma wpływ na przemianę materii.
Jabłka bogate są także w kwas ursolowy oraz kwercetyny. Dzięki kwasowi ursolowemu skutecznie podnosimy i wzmacniamy odporność organizmu bowiem stymuluje on układ immunologiczny. Kwercetyny z kolei pomagają chronić nasz układ krążenia.
Te pyszne owoce są też niskokaloryczne 100 g jabłek dostarcza tylko ok. 30-50 kcal dlatego jeśli chcemy zrzucić kilka kilogramów warto po nie sięgać.
Jabłka w kuchni:
Jabłka mogą być twarde, kruche, słodkie lub kwaśnie.. różnią się kolorem i kształtem – mogą być czerwone, żółte czy zielone. Uwielbiamy je jeść surowe, dusić/gotować, piec, przygotowywać z nich soki, kompoty czy musy.
Właśnie się rozpoczął sezon na jabłka! Pyszne, pachnące kuszą nas zapachem i wyglądem. Każdy z nas teraz znajdzie idealną odmianę dla siebie. Oczywiście najlepiej wybierać krajowe owoce 🙂
Z jabłek możemy przygotować praktycznie wszystko… pyszne i zdrowe chipsy.. musy, galaretki, dżemy czy ciasta.. Idealnie pasują do dań mięsnych – np. wątróbki, kaczki czy gęsiny.
Wzbogacają smak sałatek i surówek. Owoce te można dodać do każdego posiłku – nie tylko wzbogacą smak potraw ale i dostarczą nam cennych wartości odżywczych!
Poniżej zapraszam na kilka moich pomysłów na jabłka.
Przepisy:
1. Szybkie ciasto z jabłkami
Przepis znajdziesz (TUTAJ)
2. Tarta z jabłkami
Przepis znajdziesz (TUTAJ)
3. Galette z jabłkami
Przepis znajdziesz (TUTAJ)
4. Wątróbka na karmelizowanej cebuli z pieczonym jabłkiem
Przepis znajdziesz (TUTAJ)
5. Pierś z kaczki z pieczonymi ziemniaczkami i czerwoną kapusta z żurawiną
Przepis znajdziesz (TUTAJ)