Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • Tartaletki z jabłkami i mascarpone
2
Tartaletki z jabłkami i mascarpone
  • Tartaletki z jabłkami i mascarpone

To będzie idealny przepis na jesienne i zimowe dni! Tartaletki z jabłkiem i mascarpone na chrupiącym, maślanym cieście połączone z delikatnym kremem i obłędnymi karmelizowanymi jabłkami! Mniam! Palce lizać!

Tartaletki z jabłkami i mascarpone

Składniki na karmelizowane jabłka:

  • 60 g płynnego miodu
  • 40 g masła
  • 2-3 jabłka pokrojone na dość grube plasterki
  • kilka orzechów włoskich

 

Składniki na krem:

  • 100 g mascarpone
  • 100 ml śmietany kremówki 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • mielona gałka muszkatołowa

 

Składniki na ciasto:

  • 150 g mąki tortowej
  • 100 g zimnego masła
  • 1 szczypta soli
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2-3 łyżki bardzo zimnej wody

Tartaletki z jabłkami i mascarpone

Przygotowanie ciasta:

Mąkę wymieszać z solą i cukrem, dodać masło i zagnieść ciasto. Na koniec dodać zimną wodę i jeszcze przez krótką chwilę wyrabiać ciasto. Ciasto na 30 minut schować do lodówki.

Schłodzone ciasto, podzielić na mniejsze części, rozwałkować i wyłożyć nim foremki do tartaletek. Lekko docisnąć palcami, a następnie usunąć ciasto wystające poza foremki (foremek nie musimy smarować żadnym tłuszczem – w cieście jest wystarczająco dużo masła).

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.

Ciasto przykrywamy papierem do pieczenia, na który wysypujemy groch lub kaszę. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 20 minut. Po tym czasie zdejmujemy papier z grochem i dopiekamy jeszcze przez ok. 5 minut. Odstawiamy do wystygnięcia.

 

Przygotowanie karmelizowanych jabłek i orzechów:

Na patelni umieszczamy miód i masło. Doprowadzamy do wrzenia , zmniejszamy palni i dodajemy pokrojone jabłka i orzechy. Gotujemy od czasu do czasu mieszając ok. 5 minut. Ostawiamy na bok, do całkowitego ostygnięcia.

 

Przygotowanie kremu:

Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Mascarpone mieszamy z esencją waniliową i łyżka po łyżce dodajemy do bitej śmietany. Delikatnie mieszamy.

Kremem wypełniamy upieczone tartaletki, na wierzch układamy po kilka plasterków jabłka, polewamy powstałym sosem i posypujemy gałką muszkatołową.

Smacznego!

Tartaletki z jabłkami i mascarpone

Trackback z twojej strony.

Komentarze

Pozostaw odpowiedź