To będzie idealny przepis na jesienne i zimowe dni! Tartaletki z jabłkiem i mascarpone na chrupiącym, maślanym cieście połączone z delikatnym kremem i obłędnymi karmelizowanymi jabłkami! Mniam! Palce lizać!
Składniki na karmelizowane jabłka:
- 60 g płynnego miodu
- 40 g masła
- 2-3 jabłka pokrojone na dość grube plasterki
- kilka orzechów włoskich
Składniki na krem:
- 100 g mascarpone
- 100 ml śmietany kremówki 36%
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- mielona gałka muszkatołowa
Składniki na ciasto:
- 150 g mąki tortowej
- 100 g zimnego masła
- 1 szczypta soli
- 2 łyżki cukru pudru
- 2-3 łyżki bardzo zimnej wody
Przygotowanie ciasta:
Mąkę wymieszać z solą i cukrem, dodać masło i zagnieść ciasto. Na koniec dodać zimną wodę i jeszcze przez krótką chwilę wyrabiać ciasto. Ciasto na 30 minut schować do lodówki.
Schłodzone ciasto, podzielić na mniejsze części, rozwałkować i wyłożyć nim foremki do tartaletek. Lekko docisnąć palcami, a następnie usunąć ciasto wystające poza foremki (foremek nie musimy smarować żadnym tłuszczem – w cieście jest wystarczająco dużo masła).
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.
Ciasto przykrywamy papierem do pieczenia, na który wysypujemy groch lub kaszę. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 20 minut. Po tym czasie zdejmujemy papier z grochem i dopiekamy jeszcze przez ok. 5 minut. Odstawiamy do wystygnięcia.
Przygotowanie karmelizowanych jabłek i orzechów:
Na patelni umieszczamy miód i masło. Doprowadzamy do wrzenia , zmniejszamy palni i dodajemy pokrojone jabłka i orzechy. Gotujemy od czasu do czasu mieszając ok. 5 minut. Ostawiamy na bok, do całkowitego ostygnięcia.
Przygotowanie kremu:
Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Mascarpone mieszamy z esencją waniliową i łyżka po łyżce dodajemy do bitej śmietany. Delikatnie mieszamy.
Kremem wypełniamy upieczone tartaletki, na wierzch układamy po kilka plasterków jabłka, polewamy powstałym sosem i posypujemy gałką muszkatołową.
Smacznego!
Bida
Written on 8 października 2018
Tarta doskonała na przyjęcia, zarówno dla dzieci jak i dorosłych. Wygląda bardzo efektownie i zapewne musi doskonale smakować. Już niedługo bal haloowen’owy, więc można wykorzystać! 🙂
Kuchnia Marty
Written on 10 października 2018
🙂 Dziękuje!