Eintopf to nic innego jak pożywne danie jednogarnkowe. Ten popularny, niemiecki posiłek zastępuje cały obiad. Doskonale rozgrzewa i syci. To doskonały pomysł na jesienny lub zimowy obiad. Eintopf jest prosty w przygotowaniu i możemy dodawać do niego ulubione dodatki.
Składniki:
- 700 g mięsa wołowego gulaszowego
- 3 cebule
- 2 czerwone papryki
- 1 żółta papryka
- 4 żebra selera
- 3 marchewki
- 500 g ziemniaków
- 500 ml rosołu u mnie wołowy
- 4-5 ząbki czosnku
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- 800 g ciecierzycy (cieciorki) konserwowej
- 3 łyżki masła
- 1 łyżka oleju
- 3 liście laurowe
- 4 całe ziela angielskie
- 2 łyżki mielonej wędzonej papryki
- 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki
- ½ łyżeczki mielonego kminku
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
W dużym garnku z grubym dnem rozgrzewamy masło i olej. Na tłuszcz wrzucamy pociętą w pióra cebule i podsmażamy aż się zarumieni. Następnie dodajemy oczyszczone i pokrojone w dość sporą kostkę mięso wołowe i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy aż mięso się lekko zarumieni. Do mięsa dodajemy liść laurowy i ziele angielskie, trochę soli i pieprzu. Wszystko zalewamy bulionem, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy palnik i gotujemy pod przykryciem ok. 1-1 ½ godziny.
W międzyczasie na łyżce oleju podsmażamy pokrojoną w plasterki marchew i selera, dodajemy do zupy i gotujemy ok. 30 minut po czym dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i czerwoną paprykę. Eintopf ma się pomału gotować/dusić jeszcze ok. 1 godzin aż mięso i warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowanie dodajemy mielony kminek, wędzoną i ostrą paprykę, przecier pomidorowy oraz wypłukaną i odsączoną ciecierzyce. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze ok. 15 minut.
Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Eintopf z wołowiną podajemy z pieczywem.
Anita
Written on 15 października 2016
Nie wiem czy to kwestia kompozycji czy potrawy, ale wygląda świetnie 🙂
Kuchnia Marty
Written on 15 października 2016
🙂 Dziękuję
Wiki
Written on 15 października 2016
Ale narobiłaś apetytu na wieczór (czytam ten wpis około godziny 21) 🙂 Ale na początku tygodnia chętnie przygotuję takie pyszne danie 🙂
Kuchnia Marty
Written on 15 października 2016
Mam nadzieję, że będzie smakować 🙂