Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 1958.900 - Eintopf z wołowiną
4
Eintopf z wołowiną
  • 1958.900 - Eintopf z wołowiną

Eintopf to nic innego jak pożywne danie jednogarnkowe. Ten popularny, niemiecki posiłek zastępuje cały obiad. Doskonale rozgrzewa i syci. To doskonały pomysł na jesienny lub zimowy obiad. Eintopf jest prosty w przygotowaniu i możemy dodawać do niego ulubione dodatki.

1987.900 - Eintopf z wołowiną

Składniki:

  • 700 g mięsa wołowego gulaszowego
  • 3 cebule
  • 2 czerwone papryki
  • 1 żółta papryka
  • 4 żebra selera
  • 3 marchewki
  • 500 g ziemniaków
  • 500 ml rosołu u mnie wołowy
  • 4-5 ząbki czosnku
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 800 g ciecierzycy (cieciorki) konserwowej
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżka oleju
  • 3 liście laurowe
  • 4 całe ziela angielskie
  • 2 łyżki mielonej wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki
  • ½ łyżeczki mielonego kminku
  • sól
  • pieprz

 

1968.900 - Eintopf z wołowiną

Przygotowanie:

W dużym garnku z grubym dnem rozgrzewamy masło i olej. Na tłuszcz wrzucamy pociętą w pióra cebule i podsmażamy aż się zarumieni. Następnie dodajemy oczyszczone i pokrojone w dość sporą kostkę mięso wołowe i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy aż mięso się lekko zarumieni. Do mięsa dodajemy liść laurowy i ziele angielskie, trochę soli i pieprzu. Wszystko zalewamy bulionem, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy palnik i gotujemy pod przykryciem ok. 1-1 ½ godziny.

1971.900 - Eintopf z wołowiną

W międzyczasie na łyżce oleju podsmażamy pokrojoną w plasterki marchew i selera, dodajemy do zupy i gotujemy ok. 30 minut po czym dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i czerwoną paprykę. Eintopf ma się pomału gotować/dusić jeszcze ok. 1 godzin aż mięso i warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowanie dodajemy mielony kminek, wędzoną i ostrą paprykę, przecier pomidorowy oraz wypłukaną i odsączoną ciecierzyce. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze ok. 15 minut.

Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Eintopf z wołowiną podajemy z pieczywem.

1998.900 - Eintopf z wołowiną

2003.900 - Eintopf z wołowiną

Trackback z twojej strony.

Komentarze

Pozostaw odpowiedź