Arbuz idealnie gasi pragnienie, więc warto po niego sięgać w upalne dni. Dziś zapraszam na rewelacyjną przekąskę – arbuz z kozim serem i pistacjami. Połączenie idealne! Do tego chipsy z boczku i miodowy sos – pyyycha! Czuję, że to będzie hit tych wakacji.
Składniki:
- 2 plastry arbuza (ok. 3 cm grubości)
- 50 g pistacji
- 100 g serka koziego np. do smarowania
- 2-3 plasterki wędzonego boczku
Dodatkowo:
- 55 ml octu balsamicznego
- 1 łyżka płynnego miodu
Przygotowanie sosu:
Do rondelka wlewamy ocet balsamiczny i miód i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na małym ogniu aż sos zgęstnieje. Odstawiamy na bok
Przygotowanie arbuza:
Z plasterków arbuza wycinamy kwadraty o wymiarach 3cm x 3 cm. Pistacje drobno siekamy, a plasterki boczku smażymy na chrupiące chipsy.
Kawałki arbuza smarujemy kozim serkiem, posypujemy pistacjami i podajemy z chipsem z boczku. Całość polewamy miodowym sosem.
Magda
Written on 10 czerwca 2016
Bardzo ładna przekąska. Wygląda elegancko wykwintnie. Z chęcią wypróbuję przepis:)
Kuchnia Marty
Written on 10 czerwca 2016
Mam nadzieję, że będzie smakować 🙂 Pozdrawiam
Iga Dietmap.pl
Written on 13 czerwca 2016
ale super! bardzo lubię takie owocowo wytrawne przystawki! polecam także melona w szynce parmeńskiej, jest super!
Kuchnia Marty
Written on 13 czerwca 2016
Oj tak! Melon w połączeniu z szynką smakuje wybornie 🙂