Ile gospodyń, tyle przepisów na bigos z kapusty kiszonej! Bigos to chyba jedna z najbardziej popularnych i tradycyjnych potraw jaka gości na naszych stołach. Osobiście kocham bigos za to, że za każdym razem jak go przygotowuję to smakuje inaczej 🙂
Składniki:
- 1 ½ kg kapusty kiszonej z marchewką
- 1 marchewka
- 3 liście laurowe
- 3-4 ziela angielskie całe
- 2-3 ziarna jałowca
- sól
- pieprz
- 40 g suszonych grzybów
- 400 g mięsa wołowego
- 400 g mięsa wieprzowego
- 4-5 cebule
- 1-2 łyżki oleju
- 2 łyżki sosu sojowego
- ½ łyżeczki mielonego kminku
- 1 łyżka cząbru
- ½ łyżki majeranku
Przygotowanie:
Kapustę kiszoną kroimy, jeśli jest zbyt kwaśna to ją płuczemy i przekładamy do garnka. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy do kapusty, tak samo jak liście laurowe, jałowiec i ziele angielskie. Zalewamy wodą, tak żeby przykryła kapustę i gotujemy na małym ogniu aż kapusta będzie miękka (ok. 1 ½ godziny).
Suszone grzyby dokładnie płuczemy, zalewamy wodą i gotujemy ok. 30 minut. Grzyby i wywar z grzybów dodajemy do kapusty.
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy kilka minut na rozgrzanym oleju, następnie dodajemy pokrojone w kostkę mięso i smażymy wszystko. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mięso i cebule dodajemy do bigosu i dusimy ok. 2 godzin. Pod koniec gotowania dodajemy kminek, cząber, majeranek i sos sojowy. Poprawiamy do smaku solą i pieprzem i gotujemy jeszcze kilak minut.
Bigos z kapusty kiszonej podajemy z ziemniaczkami lub pieczywem.