Bigos z młodej kapusty to jedno z tych dań, które kojarzą mi się z dzieciństwem! Pamiętam jak moja babcia zawsze go przygotowywała. Uwielbiałam maczać chleb z tym pysznym i aromatycznym sosie. Ostatnio odwiedziłam babcie i dostałam od niej kilka główek młodej kapusty i postanowiłam przygotować właśnie taki bigos!
Składniki:
- 2 główki młodej, białej kapusty
- 800 g mięsa wieprzowego (użyłam szynki)
- 3 laski wędzonej kiełbasy
- 500 g cebuli
- sól
- pieprz
- 3 liście laurowe
- 3-4 całe ziela angielskie
- 3 owoce jałowca
- 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
- ½ łyżeczki mielonego kminku
- 1 pęczek koperku
- 1 łyżka oleju
Przygotowanie:
Kapustę szatkujemy, zalewamy wodą (wody trzeba nalać tyle, żeby tylko przykryła kapustę), dodajemy liście laurowe, jałowiec i ziele angielskie i dusimy na małym ogniu. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na oleju. Jak cebula się zeszkli, dodajemy pokrojone w kostkę mięso wieprzowe i smażymy ok. 15-20 minut. Na koniec dodajemy pokrojoną w plasterki kiełbasę i podsmażamy jeszcze ok. 10 minut. Do prawie miękkiej kapusty dodajemy podsmażone mięso, koncentrat pomidorowy i kminek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dusimy jeszcze ok. 20 minut aż kapusta i mięso będą miękkie.
Na koniec dodajemy posiekany koperek.
Bigos z młodej kapusty podajemy z młodymi ziemniakami lub z chlebem.