Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 7755.900 - Bigos z młodej kapusty
Bigos z młodej kapusty
  • 7755.900 - Bigos z młodej kapusty

Bigos z młodej kapusty to jedno z tych dań, które kojarzą mi się z dzieciństwem! Pamiętam jak moja babcia zawsze go przygotowywała. Uwielbiałam maczać chleb z tym pysznym i aromatycznym sosie. Ostatnio odwiedziłam babcie i dostałam od niej kilka główek młodej kapusty i postanowiłam przygotować właśnie taki bigos!

7739.900 - Bigos z młodej kapusty

Składniki:

  • 2 główki młodej, białej kapusty
  • 800 g mięsa wieprzowego (użyłam szynki)
  • 3 laski wędzonej kiełbasy
  • 500 g cebuli
  • sól
  • pieprz
  • 3 liście laurowe
  • 3-4 całe ziela angielskie
  • 3 owoce jałowca
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • ½ łyżeczki mielonego kminku
  • 1 pęczek koperku
  • 1 łyżka oleju

 

7732.900 - Bigos z młodej kapusty

Przygotowanie:

Kapustę szatkujemy, zalewamy wodą (wody trzeba nalać tyle, żeby tylko przykryła kapustę), dodajemy liście laurowe, jałowiec i ziele angielskie i dusimy na małym ogniu. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na oleju. Jak cebula się zeszkli, dodajemy pokrojone w kostkę mięso wieprzowe i smażymy ok. 15-20 minut. Na koniec dodajemy pokrojoną w plasterki kiełbasę i podsmażamy jeszcze ok. 10 minut. Do prawie miękkiej kapusty dodajemy podsmażone mięso, koncentrat pomidorowy i kminek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dusimy jeszcze ok. 20 minut aż kapusta i mięso będą miękkie.

Na koniec dodajemy posiekany koperek.

Bigos z młodej kapusty podajemy z młodymi ziemniakami lub z chlebem.

7736.900 - Bigos z młodej kapusty

7751.900 - Bigos z młodej kapusty

Pozostaw odpowiedź