Wytrawna tarta z cukinią to idealna propozycja na lekki, letni obiad! Niezwykle uniwersalne danie, które smakuje rewelacyjnie zarówno na ciepło jak i na zimno. Polecam!
Składniki na ciasto:
- 190 g mąki pszennej
- ½ łyżki soli
- 100 g miękkiego masła
- 3-4 łyżki bardzo zimnej wody
- 2-3 łyżki sezamu
Składniki na nadzienie:
- 1 cukinia
- 100 g sera feta
- 3 jajka
- 4-5 łyżki kwaśnej śmietany
- sól
- pieprz
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka posiekanych listków bazylii
- 5 suszonych pomidorów
- 1-2 łyżki oliwy
Przygotowanie ciasta:
Mąkę mieszamy z solą, dodajemy posiekane masło i sezam i zagniatamy ciasto. Na koniec dodajemy zimną wodę i jeszcze przez krótką chwilę wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto chowamy na ok. 30 minut do lodówki.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do formy do tarty o średnicy 25 cm. Nadmiar ciasta odcinamy, a formę wkładamy na 15 minut do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni. Na ciasto kładziemy papier do pieczenia i wysypujemy groch lub orzechy. Podpiekamy przez ok. 10 minut. Po tym czasie zdejmujemy papier i pieczemy jeszcze ok. 5 minut. Podpieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Przygotowanie nadzienia:
Cukinię myjemy i kroimy wzdłuż na cienkie plasterki, które delikatnie solimy i smarujemy oliwą. Na spodzie tarty układamy plasterki cukinii, dodajemy pokruszony lub pokrojony w kostkę ser feta. W miseczce mieszamy jajka ze śmietaną, dodajemy pokrojone w plasterki suszone pomidory, przeciśnięty przez praskę czosnek i listki bazylii. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i mieszamy.
Przygotowanym nadzieniem zalewamy cukinie. Tarte wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na ok. 35-40 minut.
madlene17
Written on 4 sierpnia 2015
Wygląda fantastycznie, muszę koniecznie ją upiec 🙂
Barbara
Written on 4 czerwca 2019
Wyszła super, goście się oblizywali
Kuchnia Marty
Written on 4 czerwca 2019
Super! Bardzo się cieszę 🙂
Magdalena Moks
Written on 22 lipca 2021
Pyszne, łatwe, eleganckie, bezmięsne, zachęcam bardzo, właśnie na stałe zaparkowało w moich przepisach
Kuchnia Marty
Written on 23 lipca 2021
Bardzo się cieszę! Pozdrawiam
Marta
Written on 6 września 2021
Przepyszna i prosta w przygotowaniu 🙂