Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 5784.900 - Brukselka zapiekana z sosem śmietanowo serowym
Brukselka zapiekana z sosem śmietanowo serowym
  • 5784.900 - Brukselka zapiekana z sosem śmietanowo serowym

Brukselka zapiekana z sosem śmietanowo serowym to propozycja na szybki i lekki obiad lub ciepłą przekąskę! Danie zachwyci smakiem nie tylko amatorów brukselki! Polecam!

5756.900 - Brukselka zapiekana z sosem śmietanowo serowym

Składniki na brukselkę zapiekaną:

  • 500 g brukselki
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 3-4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 30 g orzechów włoskich
  • 3-4 suszone pomidory
  • 1 łyżka kaparów
  • sól
  • pieprz

 

Składniki na sos śmietanowo serowy:

  • 100 ml kwaśnej śmietany 18%
  • 100 g sera pleśniowego lazur
  • 2 jajka
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka musztardy rosyjskiej
  • sól
  • pieprz

5774.900 - Brukselka zapiekana z sosem śmietanowo serowym

Przygotowanie brukselki zapiekanej:

Brukselki myjemy, większe kroimy na pół. W miseczce mieszamy oliwę z octem balsamicznym, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i kapary. Suszone pomidory i orzechy siekamy, dodajemy do oliwy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Przygotowaną marynatą zalewamy brukselkę, mieszamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni ok. 15-20 minut pod przykryciem.

5777.900 - Brukselka zapiekana z sosem śmietanowo serowym

Przygotowanie sosu śmietanowo serowego:

W misce mieszamy śmietanę z musztardą, pokruszonym serem pleśniowym i 2 jajkami. Dodajemy świeżą, posiekaną natkę pietruszki i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Gotowy sos wylewamy na podpieczone brukselki. Odkryte naczynie wstawiamy ponownie do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i zapiekamy przez ok. 20-25 minut aż wierzch się ładnie zarumieni. Podajemy ciepłe.

5779.900 - Brukselka zapiekana z sosem śmietanowo serowym

5784.900 - Brukselka zapiekana z sosem śmietanowo serowym

Pozostaw odpowiedź