Brukselka zapiekana z sosem śmietanowo serowym to propozycja na szybki i lekki obiad lub ciepłą przekąskę! Danie zachwyci smakiem nie tylko amatorów brukselki! Polecam!
Składniki na brukselkę zapiekaną:
- 500 g brukselki
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 3-4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 30 g orzechów włoskich
- 3-4 suszone pomidory
- 1 łyżka kaparów
- sól
- pieprz
Składniki na sos śmietanowo serowy:
- 100 ml kwaśnej śmietany 18%
- 100 g sera pleśniowego lazur
- 2 jajka
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka musztardy rosyjskiej
- sól
- pieprz
Przygotowanie brukselki zapiekanej:
Brukselki myjemy, większe kroimy na pół. W miseczce mieszamy oliwę z octem balsamicznym, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i kapary. Suszone pomidory i orzechy siekamy, dodajemy do oliwy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Przygotowaną marynatą zalewamy brukselkę, mieszamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni ok. 15-20 minut pod przykryciem.
Przygotowanie sosu śmietanowo serowego:
W misce mieszamy śmietanę z musztardą, pokruszonym serem pleśniowym i 2 jajkami. Dodajemy świeżą, posiekaną natkę pietruszki i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Gotowy sos wylewamy na podpieczone brukselki. Odkryte naczynie wstawiamy ponownie do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i zapiekamy przez ok. 20-25 minut aż wierzch się ładnie zarumieni. Podajemy ciepłe.