W leczeniu naturalnym zajmuje pierwsze miejsce w grupie 10 najbardziej skutecznych w leczeniu roślin. Kapusta, bo o nią właśnie mi chodzi już w starożytnym Rzymie była uważana za panaceum na wszelkie choroby.
Dla większości z nas kapusta to składnik bigosów, zup czy surówek. Często ma opinię ciężkostrawnej i kalorycznej, co nie jest prawdą. Wbrew tym opiniom kapusta jest nadzwyczaj korzystna dla naszego żołądka i jelit – szczególnie w postaci soku. A dodanie do niej odrobiny kminku i majeranku ułatwia jej trawienie.
KAPUSTA – RODZAJE:
- BIAŁA – najbardziej popularna. Wczesne główki tzn. młoda kapusta często jest nazywana królową dań sezonowych. Biała kapusta nadaje się do kiszenia, gotowania, na surówki, dobrze się przechowuje, zawiera: sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, kobalt, miedź, cynk, fosfor, fluor, chlor, jod, karoteny, witaminę B1, B2, kwas nikotynowy, kwas pantotenowy, witaminę B6, kwas foliowy, witaminę C, kwas szczawiowy.
- BRUKSELKA – zwana kapustą brukselską ma małe główki wielkości orzecha włoskiego i najczęściej wykorzystywana jest na jarzynkę. Brukselka jest bardziej wzdymająca niż inne rodzaje kapust. Zawiera: sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, cynk, fosfor, chlor, jod, karoten, witaminę E, K, B1, B2, B6, C, kwas nikotynowy i pantotenowy, biotynę, kwas foliowy.
- WŁOSKA – Jedna z najbardziej wartościowych kapust. Łatwo ją rozpoznać po charakterystycznych, mocno pofałdowanych liściach. W smaku jest łagodniejsza niż kapusta biała. Do Polski sprowadziła ja królowa Bona. Zawiera m.in.: sód, potas, magnez, wapń, mangan, fosfor, karoten, witaminę E, B1, B2, B6, C, kwas nikotynowy.
- JARMUŻ – w ostatnim czasie staje się bardzo popularnym składnikiem naszej kuchni. Ma charakterystyczny, wyrazisty smak i zawiera: wapń, fosfor, żelazo, magnez, witaminy: C, E, z grupy B, można go jeść na surowo, gotować lub zasmażać. Jest bardzo dobrym źródłem beta-karotenu.
- CZERWONA – zwana też modrą, doskonale się ją przechowuje. Jej główki są mniejsze niż kapusty białej ale bardzo twarde i zwarte. Zawiera m.in.: sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, kobalt, miedź, cynk, fosfor, fluor, chlor, jod, karoteny, witaminę E, K, B1, B2, B6, C, biotynę, kwas pantotenowy i nikotynowy.
- PEKIŃSKA – ma podłużne i pofałdowane liście, wyglądem przypomina raczej sałatę i najczęściej wykorzystuje się ją do przygotowania surówek i sałatek. Nadaje się również do nadziewania czy duszenia. Zawiera bardzo dużo beta-karotenu. Już pół szklanki pokrojonej kapusty pekińskiej pokrywa dzienne zapotrzebowanie na beta-karoten.
WAROŚCI ODŻYWCZE KAPUSTY:
Kapusta biała, czerwona, kiszona czy brukselka to warzywa, które są bogatym źródłem minerałów i witamin. Najlepiej spożywać ja na surowo lub lekko sparzone. Zawierają m.in. siarkę, krzemionkę, magnez, wapń, miedź i jod. Dzięki zawartości chlorofilu, żelaza, miedzi i magnezu kapusta jest znakomitym środkiem przeciw anemii, a dzięki zawartości siarki antyseptycznie działa na drogi oddechowe. Kapusta jest tez niskokaloryczna. 100 g ma zaledwie 40 kcal. Dodatkowo jest bogata w witaminy z grupy B, witaminę A oraz śladowe ilości witaminy K, E i rutyny. Kapusta zawiera również spore ilości witaminy C (najwięcej tej witaminy zawiera głąb).
KAPUSTA – WŁAŚCIWOSCI ZDROWOTNE I LECZNICZE:
Na szczególną uwagę zasługują świeże liście kapusty i wyciśnięty z nich sok. Działają kojąco, antyseptycznie i leczniczo, usuwając toksyny ze skóry. Picie soku z kapusty wzmacnia odporność, wspomaga walkę z anemią, zmniejsza obrzęki spowodowane zatrzymaniem się wody w organizmie. Dodatkowo sok z kapusty jest skutecznym lekiem na wrzody żołądka. Okład z rozgniecionych liści kapusty leczy rany, odmrożenia i oparzenia, czyraki czy nerwobóle. Takie liście działają przeciwzapalnie przy puchnięciu stawów. Wywar np. z ugotowanej kapusty można wykorzystać do kąpieli. Taka kąpiel polecana jest w przypadku bólów stawów i mięśni.
Częste spożywanie kapusty (w surówkach, zupach, daniach obiadowych) wzmacnia nasz organizm i buduje odporność dlatego zachęcam do wprowadzenia jej do naszego codziennego menu.
A teraz zapraszam na kilka pomysłów na dania z wykorzystaniem różnych rodzajów kapusty:
1. Ziemniaki nadziewane jarmużem, wędzoną papryką i kiełbasą chorizo otulone boczkiem
Przepis znajdziesz (TUTAJ)
2. Brukselka zapiekana z sosem śmietanowo serowym
Przepis znajdziesz (TUTAJ)
3. Młoda kapusta z koperkiem, suszonymi pomidorami i ziemniakami
Przepis znajdziesz (TUTAJ)
4. Pierogi z kapustą i grzybami
Przepis znajdziesz (TUTAJ)