Kapusta wigilijna z grzybami zwana też postną od lat gości na naszym stole w święta. Jest to danie niezwykle proste ale zachwycające smakiem. Taka kapusta świetnie smakuje również ze smażonym karpiem, lub w drugi dzień świąt jako dodatek do mięs.
Składniki:
- 1 kg kiszonej kapusty z marchewką
- 100 g suszonych grzybów (prawdziwki lub podgrzybki)
- 2 liście laurowe
- 3 kulki ziela angielskiego
- 2 kulki jałowca
- 3-4 cebule
- 5 łyżek oleju rzepakowego
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka suszonego cząbru
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
Przygotowanie:
Grzyby płuczemy zalewamy wodą i moczymy kilka godzin, a najlepiej zostawiamy na noc. Następnie gotujemy je około 20 minut. Odcedzamy – wywar z grzybów zostawiamy, dodamy go do kapusty, a grzyby kroimy na mniejsze kawałki.
Kapustę płuczemy pod bieżącą wodą, siekamy i przekładamy do garnka, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec oraz grzyby i zalewamy wywarem z grzybów – w razie potrzeby dolewamy trochę wody. Kapustę gotujemy pod przykryciem.
W międzyczasie na 2 łyżkach oleju podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę. Podsmażoną cebulę dodajemy do kapusty, dokładnie mieszamy i gotujemy ok. 40-60 minut. Pod koniec gotowania zdejmujemy pokrywkę by płyn odparował. Na koniec doprawiamy kapustę wigilijną z grzybami solą, pieprzem oraz cząbrem i tymiankiem. Na patelni podgrzewamy pozostały olej i podsmażamy kilka minut ugotowaną kapustę.
A jeśli szukacie jakiegoś pomysłu na prezent, lub na świąteczną oprawę stołu koniecznie odwiedźcie stronę ambition.pl znajdziecie tam mnóstwo inspiracji! Na zdjęciu widzicie zestaw obiadowy Dotty.
Smacznego!
Marek
Written on 17 stycznia 2021
Lubię kapustę i bigos