Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • Kapusta wigilijna z grzybami
1
Kapusta wigilijna z grzybami
  • Kapusta wigilijna z grzybami

Kapusta wigilijna z grzybami zwana też postną od lat gości na naszym stole w święta. Jest to danie niezwykle proste ale zachwycające smakiem. Taka kapusta świetnie smakuje również ze smażonym karpiem, lub w drugi dzień świąt jako dodatek do mięs.

3372 - Kapusta wigilijna z grzybami

Składniki:

  • 1 kg kiszonej kapusty z marchewką
  • 100 g suszonych grzybów (prawdziwki lub podgrzybki)
  • 2 liście laurowe
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 2 kulki jałowca
  • 3-4 cebule
  • 5 łyżek oleju rzepakowego
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka suszonego cząbru
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku

3355 - Kapusta wigilijna z grzybami

Przygotowanie:

Grzyby płuczemy zalewamy wodą i moczymy kilka godzin, a najlepiej zostawiamy na noc. Następnie gotujemy je około 20 minut. Odcedzamy – wywar z grzybów zostawiamy, dodamy go do kapusty, a grzyby kroimy na mniejsze kawałki.

Kapustę płuczemy pod bieżącą wodą, siekamy i przekładamy do garnka, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec oraz grzyby i zalewamy wywarem z grzybów – w razie potrzeby dolewamy trochę wody. Kapustę gotujemy pod przykryciem.

3369 - Kapusta wigilijna z grzybami

W międzyczasie na 2 łyżkach oleju podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę. Podsmażoną cebulę dodajemy do kapusty, dokładnie mieszamy i gotujemy ok. 40-60 minut. Pod koniec gotowania zdejmujemy pokrywkę by płyn odparował. Na koniec doprawiamy kapustę wigilijną z grzybami solą, pieprzem oraz cząbrem i tymiankiem. Na patelni podgrzewamy pozostały olej i podsmażamy kilka minut ugotowaną kapustę.

A jeśli szukacie jakiegoś pomysłu na prezent, lub na świąteczną oprawę stołu koniecznie odwiedźcie stronę ambition.pl znajdziecie tam mnóstwo inspiracji! Na zdjęciu widzicie zestaw obiadowy Dotty.

Smacznego!

3376 - Kapusta wigilijna z grzybami

06embed bPFhzKJJy6EL8qHRKLxMgZOFwt9Gngzz - Kapusta wigilijna z grzybami

Trackback z twojej strony.

Komentarze

Pozostaw odpowiedź