W tym roku na Święta postanowiłam przygotować kruche tartaletki zapiekane z kiszoną kapustą z kiełbaską i grzybami. Nawet nie sądziłam, że kapusta podana w takiej formie nie tylko będzie ładnie się prezentować ale również świetnie smakować. Smak tego dania dodatkowo podkręcają powidła śliwkowe, które idealnie pasują do całości.
Składniki na ciasto:
- 250 g mąki tortowej
- ½ łyżeczki soli
- 125 g zimnego masła
- 3-4 łyżki bardzo zimnej wody
Składniki na nadzienie:
- 750 g kiszonej kapusty z marchewką
- 85 g suszonych grzybów (prawdziwki lub podgrzybki)
- 2 cebule
- 2 laski kiełbasy Kurpiowskie Specjały ZM Pekpol
- 2 liście laurowe
- 3 kulki ziela angielskiego
- 2 kulki jałowca
- 3-4 cebule
- 5 łyżek oleju rzepakowego
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka suszonego cząbru
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
Dodatkowo:
- powidła śliwkowe
Przygotowanie ciasta:
Mąkę mieszamy z solą, dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki masło i szybko wyrabiamy aż utworzą się okruszki przypominające bułkę tartą. Wtedy dodajemy tyle wody, by składniki się połączyły i otrzymamy jednolite ciasto. Ciasto owijamy w folię i chowamy do lodówki na 30 minut.
Przygotowanie nadzienia:
Grzyby płuczemy zalewamy wodą i moczymy kilka godzin, a najlepiej zostawiamy na noc. Następnie gotujemy je około 20 minut. Odcedzamy – wywar z grzybów zostawiamy, dodamy go do kapusty, a grzyby kroimy na mniejsze kawałki.
Kapustę płuczemy pod bieżącą wodą, siekamy i przekładamy do garnka, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec oraz grzyby i zalewamy wywarem z grzybów – w razie potrzeby dolewamy trochę wody. Kapustę gotujemy pod przykryciem.
Na patelni na łyżce oleju podsmażamy pokrojoną w kotkę cebulę. Gdy cebule lekko się zeszkli dodajemy kiełbasę pokrojoną w plasterki. Smażymy aż kiełbasa się zarumieni.
Pod koniec gotowania dodajemy do kapusty kiełbasę z cebulą, zdejmujemy pokrywkę by płyn odparował. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem oraz cząbrem i tymiankiem. Na patelni podgrzewamy pozostały olej i podsmażamy kilka minut ugotowaną kapustę.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190-200 stopni. Schłodzone ciasto cienko rozwałkowujemy i przekładamy do tartaletek. Spód ciasta nakłuwamy widelcem. Ciasto przykrywamy papierem do pieczenia, na który wysypujemy suchy groch lub fasole. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy papier i podpiekamy jeszcze ok. 5 minut. Wyjmujemy z piekarnika.
Piekarnik zmniejszamy do temperatury 180 stopni. Podpieczone spody smarujemy cienką warstwą powideł śliwkowych i nakładamy przygotowaną kapustę.
Zapiekamy ok. 15-20 minut.
Smacznego!
Ekspert
Written on 22 grudnia 2020
Oho widzę robi się nam świątecznie na blogu! Wszystkiego dobrego nam wszystkim i aby nadchodzący 2021 był bardziej… normalny. Pozdrowionka kochani.
GoldSushi.pl
Written on 13 stycznia 2021
Trochę jest z tym pracy, ale warto było. Smakowało wszystkim domownikom. Następnym razem podwoję składniki, bo zeszły w mgnieniu oka.
franczyzawpolsce.pl
Written on 14 stycznia 2021
Fajne na jednego kęsa. Wygląda obłędnie, a smakuje jeszcze lepiej. Kolejnym razem podwoję produkty, bo zeszły jak woda.
Kuchnia Marty
Written on 29 stycznia 2021
Bardzo się cieszę