Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • Tartaletki zapiekane z kiszoną kapustą
4
Tartaletki zapiekane z kiszoną kapustą
  • Tartaletki zapiekane z kiszoną kapustą

W tym roku na Święta postanowiłam przygotować kruche tartaletki zapiekane z kiszoną kapustą z kiełbaską i grzybami. Nawet nie sądziłam, że kapusta podana w takiej formie nie tylko będzie ładnie się prezentować ale również świetnie smakować. Smak tego dania dodatkowo podkręcają powidła śliwkowe, które idealnie pasują do całości.

2830.900 - Tartaletki zapiekane z kiszoną kapustą

Składniki na ciasto:

  • 250 g mąki tortowej
  • ½ łyżeczki soli
  • 125 g zimnego masła
  • 3-4 łyżki bardzo zimnej wody

Składniki na nadzienie:

  • 750 g kiszonej kapusty z marchewką
  • 85 g suszonych grzybów (prawdziwki lub podgrzybki)
  • 2 cebule
  • 2 laski kiełbasy Kurpiowskie Specjały ZM Pekpol
  • 2 liście laurowe
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 2 kulki jałowca
  • 3-4 cebule
  • 5 łyżek oleju rzepakowego
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka suszonego cząbru
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku

Dodatkowo:

  • powidła śliwkowe

2817.900 - Tartaletki zapiekane z kiszoną kapustą

Przygotowanie ciasta:

Mąkę mieszamy z solą, dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki masło i szybko wyrabiamy aż utworzą się okruszki przypominające bułkę tartą. Wtedy dodajemy tyle wody, by składniki się połączyły i otrzymamy jednolite ciasto. Ciasto owijamy w folię i chowamy do lodówki na 30 minut.

Przygotowanie nadzienia:

Grzyby płuczemy zalewamy wodą i moczymy kilka godzin, a najlepiej zostawiamy na noc. Następnie gotujemy je około 20 minut. Odcedzamy – wywar z grzybów zostawiamy, dodamy go do kapusty, a grzyby kroimy na mniejsze kawałki.

Kapustę płuczemy pod bieżącą wodą, siekamy i przekładamy do garnka, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec oraz grzyby i zalewamy wywarem z grzybów – w razie potrzeby dolewamy trochę wody. Kapustę gotujemy pod przykryciem.

Na patelni na łyżce oleju podsmażamy pokrojoną w kotkę cebulę. Gdy cebule lekko się zeszkli dodajemy kiełbasę pokrojoną w plasterki. Smażymy aż kiełbasa się zarumieni.

2802.900 - Tartaletki zapiekane z kiszoną kapustą

Pod koniec gotowania dodajemy do kapusty kiełbasę z cebulą, zdejmujemy pokrywkę by płyn odparował. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem oraz cząbrem i tymiankiem. Na patelni podgrzewamy pozostały olej i podsmażamy kilka minut ugotowaną kapustę.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190-200 stopni. Schłodzone ciasto cienko rozwałkowujemy i przekładamy do tartaletek. Spód ciasta nakłuwamy widelcem. Ciasto przykrywamy papierem do pieczenia, na który wysypujemy suchy groch lub fasole. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy papier i podpiekamy jeszcze ok. 5 minut. Wyjmujemy z piekarnika.

Piekarnik zmniejszamy do temperatury 180 stopni. Podpieczone spody smarujemy cienką warstwą powideł śliwkowych i nakładamy przygotowaną kapustę.

Zapiekamy ok. 15-20 minut.

Smacznego!

2825.900 - Tartaletki zapiekane z kiszoną kapustą

 

 

 

 

Trackback z twojej strony.

Komentarze

Pozostaw odpowiedź