W tym roku większość z nas spędzi Sylwestra w domu więc jeśli szukacie jakiegoś pomysły na przekąskę na ciepło to polecam Wam Ślimaczki z ciasta francuskiego z krakowską suchą i serem, które przygotowałam wspólnie z marką Kurpiowskie Specjały ZM Pekpol. Pyszna i szybka przekąska, która zasmakuje każdemu.
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1-2 łyżeczki ulubionych ziół (majeranek, oregano lub tymianek)
- 120 g Kakowskiej suchej Kurpiowskie Specjały ZM Pekpol
- 2 białe części pora pokrojone w plasterki
- 1 łyżka oleju
- 100 g żółtego sera w plasterkach
- 1 rozbełtane jajko
Przygotowanie:
Krakowską suchą kroimy w plasterki a następnie w paseczki. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy krakowską i pokrojonego w plasterki pora. Odstawiamy żeby nadzienie przestygło.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180-190 stopni.
Ciasto francuskie wyjmujemy z opakowania i rozwijamy. Na cieście układamy zimne nadzienie. Na farsz kładziemy plasterki sera i ciasno zwijamy jak roladę.
Roladę smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy ziołami, a następnie kroimy w plasterki o grubości ok. 2 cm.
Ślimaczki przekładamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Blachę wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy ok. 15-20 minut.
Smacznego!
Bookero
Written on 8 stycznia 2021
Ciekawy pomysł i na pewno zagości u mnie na dłużej. Ciekawi mnie czy na zimno taka przystawka będzie smakowała i czy można też spożywać z barszczem czerwonym?
Kuchnia Marty
Written on 29 stycznia 2021
My ją jedliśmy również na zimno 🙂
Doradca kredytowy Tomasz Wostal
Written on 12 stycznia 2021
Ciekawy pomysł na przystawkę. Ładnie się prezentuje, a jeszcze lepiej smakuje, ale faktycznie na ciepło. Podane z czerwonym barszczem, może być jako danie główne. Na zimno raczej nie polecam
Wedliny z Dębiny
Written on 13 stycznia 2021
Bardzo szybkie danie do przygotowania. Wyglądem bardziej przypominają różyczki niż ślimaczki.
franczyzawpolsce.pl
Written on 18 marca 2021
Fajne, szybkie, a jeszcze lepiej smakuje. Wszyscy znajomi pytali o ten przepis. Bardzo dziękuję za wpis.