Już za kilka dni po domach będzie krążył Mikołaj! Kto z Was z tej okazji przygotowuje dla niego ciasteczka? Jeśli szukacie jakiegoś prostego i pysznego przepisu to polecam ciasteczka stempelki. Kruche i maślane ciastka zasmakują nie tylko Mikołajowi. Do ich przygotowania możecie użyć stempelków lub klasycznych foremek.
Składniki:
- 250 g mąki tortowej pszennej
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 125 g cukru pudru
- 125 g zimnego masła
- 1 jajko
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto przekładamy do miski i bardzo szybko wyrabiamy. Początkowo ciasto będzie przypominało kruszonkę. Ważne aby nie zagniatać ciasta zbyt długo. Z ciasta formujemy kulę, owijamy ją w folię spożywczą i chowamy do lodówki na ok. 60 minut.
Po tym czasie wyjmujemy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy na posypanym mąką blacie na grubość ok. 4 mm. Następnie wycinamy ciasteczka i robimy na nich stempelki.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.
Ciasteczka stempelki przekładamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy ok. 15 minut.
Smacznego!
npjs.warszawa.pl
Written on 15 stycznia 2021
Bardzo pomysłowe. Zrobię takie na Walentynki z serduszkiem w środku.
Kuchnia Marty
Written on 29 stycznia 2021
Świetny pomysł 🙂
GoldSushi.pl
Written on 23 kwietnia 2021
To są nasze ulubione, bo szybko się robi , ale jeszcze szybciej znikają, przepyszne.
Doradca kredytowy Tomasz Wostal
Written on 23 kwietnia 2021
Naprawdę pomysłowe dla małych i dużych i na pewno są smaczne.