Dziś mam dla Was rewelacyjny przepis na Meksykańskie kotleciki z fasolą smażoną. Kotleciki są soczyste o niebanalnym smaku. Dodatkowo są niezwykle proste w przygotowaniu. To już moja ostatnia propozycja dania inspirowanego kuchnią meksykańską. Większość produktów potrzebnych do przygotowania tych kotlecików możecie kupić w internetowym sklepie Kuchnie Świata. Mają tam naprawdę bardzo bogatą ofertę rożnych ciekawych produktów w przystępnych cenach.
Składniki:
- 400 g mielonej wołowiny
- 200 g Fasoli smażonej La Sierra
- 1 cebula
- 1 łyżka oleju
- 4 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki posikanej natki pietruszki
- ½ łyżeczki mielonego kminku
- ½ łyżeczki mielonej papryki chili
- 1-2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- 1 jajko
- mąka to obtoczenia
- olej do smażenia
Dodatkowo:
- świeża sałata
- kwaśna śmietana
- opcjonalnie Salsa Fajita
Przygotowanie:
Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebule pokrojoną w kostkę. Gdy cebula się zeszkli dodajemy do niej czosnek przeciśnięty przez praskę. Smażymy aż cebula się zarumieni. W misce mieszamy mięso z fasolą, jajkiem, bułką tartą, natką pietruszki i przyprawami. Do masy dodajemy podsmażoną cebulę i dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Z przygotowanej masy formujemy 8 kotlecików. Kotlety obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju z dwóch stron – tak jak kotlety mielone.
Po usmażeniu odsączamy na papierowym ręczniku.
Meksykańskie kotleciki z fasolą podajemy ze świeżą sałatą, kwaśną śmietaną i np. salsą na bazie pomidorów.
OptymalnyKredyt.pl
Written on 9 stycznia 2021
Smalec z fasoli już jadłem, ale kotletów pod taką postacią jeszcze nie. Lubię wyzwania i nowości, a ten przepis wydaje mi się dość ciekawy i na pewno spróbuję.
4oze.pl
Written on 13 stycznia 2021
Jestem ciekaw ile kotletów takich standardowych może wyjść z tych proporcji?
Kuchnia Marty
Written on 29 stycznia 2021
ok 4-6 takich większych kotletów
Zielona Terapia
Written on 18 stycznia 2021
Robiłem, są inne niż takie zwykłe. Dla odmiany polałem sosem pieczarkowym.
Kuchnia Marty
Written on 29 stycznia 2021
z sosem też muszą być pyszne!