Szukasz pomysłu na szybki i prosty obiad? Makaron z kiełbasą i kapustą w kremowym sosie to danie idealne dla Ciebie. Niezwykle sycące i aromatyczne bez wątpienia zachwyci wszystkich domowników. Prościej i smaczniej się chyba nie da! Koniecznie spróbujcie.
Składniki:
- 2-3 łyżki oleju
- 300 g kiełbasy Morlińskiej z szynki
- 1 cebula
- sól
- pieprz
- 4 suszone pomidory z zalewy
- 1 łyżeczka słodkiej, mielonej wędzonej papryki
- ½ główki włoskiej kapusty
- 300 g makaronu muszelki lub Gnocchi
- 200 ml słodkiej śmietany 30%
- 3 ząbki czosnku
- 100 g tartego sera parmezan
- ½ szklanki wody, w której gotowaliśmy makaron
Przygotowanie:
Kiełbasę kroimy w plasterki i podsmażamy na 1 łyżce oleju aż się lekko zarumieni, następnie dodajemy do niej pokrojoną w kostkę cebulę. Smażymy aż cebula się zeszkli. Na koniec zmniejszamy palnik i dodajemy posiekaną kapustę – w razie potrzeby dodajemy trochę oleju. Kapustę smażymy/dusimy ok. 25 minut. Pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone w paseczki suszone pomidory i wędzoną paprykę. Doprawiamy do smaku odrobiną soli i pieprzu.
Makaron gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie al dente – ok. 2 minut krócej niż zaleca producent. Makaron odcedzamy i pozostawiamy pół szklanki wody, w której się gotował.
Gdy kapusta już będzie miękka wlewamy do niej wodę, śmietankę i parmezan. Mieszamy aż składniki się połączą i dodajemy ugotowany makaron. Podgrzewamy od czasu do czasu mieszając aż ser się rozpuści i sos zgęstnieje.
Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Smacznego!