Kruche, aromatyczne, świąteczne ciasteczka są doskonałe na każdą okazję – nie tylko od święta! My w tym roku przygotowaliśmy je dla Mikołaja 😊 nie tylko uroczo wyglądają ale i również obłędnie smakują!
Składniki na świąteczne ciasteczka:
- 185 g miękkiego masła
- 200 g cukru
- 2 łyżeczki esencji waniliowej
- 350 g mąki tortowej
- 1 jajko duże
- 1 żółtko
Dodatkowo:
- lukier lub biała masa cukrowa
- białe pianki marshmallow
- pisak czekoladowy
- kolorowe pisaki cukrowe do dekoracji
Przygotowanie:
W misce ucieramy masło z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy jajko i żółtko i miksujemy aż składniki się połączą.
Na koniec dodajemy mąkę i wyrabiamy na gładkie ciasto. Z ciasta formujemy kulę, owijamy ją w folię spożywczą i chowamy do lodówki na 30 minut.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.
Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy między dwoma arkuszami papieru do pieczenia podsypanymi mąką. Zdejmujemy górny arkusz papieru i wycinamy okrągłe ciastka.
Świąteczne ciasteczka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 10-12 minut.
Po upieczeniu studzimy ciasta na kratce.
Zimne ciastka dekorujemy. Z masy cukrowej lub lukru robimy „plamę” śniegu. Z pianek główkę bałwanka, którą mocujemy na odrobinę lukru. Pisakiem czekoladowym malujemy oczy i buzię. A czerwonym pisakiem cukrowym robimy nosek.
Możemy też przygotować same główki bałwanków – potrzebne nam będą masy cukrowe różnego koloru.
Smacznego!