Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • Świąteczne ciasteczka
Świąteczne ciasteczka
  • Świąteczne ciasteczka

Kruche, aromatyczne, świąteczne ciasteczka są doskonałe na każdą okazję – nie tylko od święta! My w tym roku przygotowaliśmy je dla Mikołaja 😊 nie tylko uroczo wyglądają ale i również obłędnie smakują!

Świąteczne ciasteczka

Składniki na świąteczne ciasteczka:

  • 185 g miękkiego masła
  • 200 g cukru
  • 2 łyżeczki esencji waniliowej
  • 350 g mąki tortowej
  • 1 jajko duże
  • 1 żółtko

Dodatkowo:

  • lukier lub biała masa cukrowa
  • białe pianki marshmallow
  • pisak czekoladowy
  • kolorowe pisaki cukrowe do dekoracji

Świąteczne ciasteczka

Przygotowanie:

W misce ucieramy masło z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy jajko i żółtko i miksujemy aż składniki się połączą.

Na koniec dodajemy mąkę i wyrabiamy na gładkie ciasto. Z ciasta formujemy kulę, owijamy ją w folię spożywczą i chowamy do lodówki na 30 minut.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.

Świąteczne ciasteczka

Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy między dwoma arkuszami papieru do pieczenia podsypanymi mąką. Zdejmujemy górny arkusz papieru i wycinamy okrągłe ciastka.

Świąteczne ciasteczka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 10-12 minut.
Po upieczeniu studzimy ciasta na kratce.

Zimne ciastka dekorujemy. Z masy cukrowej lub lukru robimy „plamę” śniegu. Z pianek główkę bałwanka, którą mocujemy na odrobinę lukru. Pisakiem czekoladowym malujemy oczy i buzię. A czerwonym pisakiem cukrowym robimy nosek.
Możemy też przygotować same główki bałwanków – potrzebne nam będą masy cukrowe różnego koloru.

Smacznego!

Świąteczne ciasteczka

Trackback z twojej strony.

Pozostaw odpowiedź