Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 1780.900 - Bułki z kaszanką
Bułki z kaszanką
  • 1780.900 - Bułki z kaszanką

Bułki z kaszanką? Dla wielu z Was to pewnie będzie nowość, ale gwarantuję, że kto raz spróbuje, ten będzie je robił często! Osobiście następnym razem takie bułeczki przygotuje z ciasta drożdżowego, takiego jak na paszteciki, ciasto z przepisu jest dość ciężkie i bardzo syte.

Bułki z kaszanką

Składniki na nadzienie:

  • 500 g kaszanki
  • 1 cebula czerwona
  • 1 cebula biała
  • 2 łyżeczki musztardy rosyjskiej
  • 3-4 suszone pomidory
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka oleju

 

Składniki na ciasto:

  • 450 g mąki tortowej
  • 170 g smalcu
  • 200 ml wody
  • ½ łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu

 

Dodatkowo:

  • 2 łyżki cząbru
  • 1 jajko rozmącone do posmarowania bułek

Bułki z kaszanką

Przygotowanie nadzienia:

Cebule białą i czerwoną kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju. Kaszanki obieramy z osłonki i kroimy w plasterki, dodajemy do cebuli i smażymy kilka minut. Następnie do kaszanki dodajemy drobno posiekane suszone pomidory i musztardę. Dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podsmażamy jeszcze ok. 3 minut. Gotowy farsz odkładamy żeby przestygł.

Bułki z kaszanką

Przygotowanie ciasta:

Do miski wsypujemy mąkę, sól i pieprz. W rondelku podgrzewamy wodę. Do wody dodajemy pokrojony w kostkę smalec i mieszamy aż tłuszcz się rozpuści. Wodę ze smalcem doprowadzamy do wrzenia i przelewamy do mąki energicznie mieszając drewnianą łyżką aż powstanie zwarte ciasto.

Bułki z kaszanką

Ciasto przekładamy na posypany mąką blat i dość szybko zagniatamy kilka minut. Następnie rozwałkowujemy je cienko (ok. ½ cm grubości). Z nadzienia formujemy kulki wielkości jajka, układamy je na cieście i za pomocą miski lub nożem wycinamy koła. Nadzienie dokładnie owijamy ciastem, formując okrągłe bułeczki.

Bułki z kaszanką

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200-220 stopni. Bułki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na górze każdej bułeczki wycinamy mały otwór (bułki nie popękają), smarujemy je jajkiem i posypujemy cząbrem. Gotowe bułki wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok. 30-45 minut.

Bułki z kaszanką można podawać na ciepło i na zimno.

Bułki z kaszanką

Bułki z kaszanką

 

Pozostaw odpowiedź