Bułki z kaszanką? Dla wielu z Was to pewnie będzie nowość, ale gwarantuję, że kto raz spróbuje, ten będzie je robił często! Osobiście następnym razem takie bułeczki przygotuje z ciasta drożdżowego, takiego jak na paszteciki, ciasto z przepisu jest dość ciężkie i bardzo syte.
Składniki na nadzienie:
- 500 g kaszanki
- 1 cebula czerwona
- 1 cebula biała
- 2 łyżeczki musztardy rosyjskiej
- 3-4 suszone pomidory
- sól
- pieprz
- 1 łyżka oleju
Składniki na ciasto:
- 450 g mąki tortowej
- 170 g smalcu
- 200 ml wody
- ½ łyżeczki soli
- szczypta pieprzu
Dodatkowo:
- 2 łyżki cząbru
- 1 jajko rozmącone do posmarowania bułek
Przygotowanie nadzienia:
Cebule białą i czerwoną kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju. Kaszanki obieramy z osłonki i kroimy w plasterki, dodajemy do cebuli i smażymy kilka minut. Następnie do kaszanki dodajemy drobno posiekane suszone pomidory i musztardę. Dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podsmażamy jeszcze ok. 3 minut. Gotowy farsz odkładamy żeby przestygł.
Przygotowanie ciasta:
Do miski wsypujemy mąkę, sól i pieprz. W rondelku podgrzewamy wodę. Do wody dodajemy pokrojony w kostkę smalec i mieszamy aż tłuszcz się rozpuści. Wodę ze smalcem doprowadzamy do wrzenia i przelewamy do mąki energicznie mieszając drewnianą łyżką aż powstanie zwarte ciasto.
Ciasto przekładamy na posypany mąką blat i dość szybko zagniatamy kilka minut. Następnie rozwałkowujemy je cienko (ok. ½ cm grubości). Z nadzienia formujemy kulki wielkości jajka, układamy je na cieście i za pomocą miski lub nożem wycinamy koła. Nadzienie dokładnie owijamy ciastem, formując okrągłe bułeczki.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200-220 stopni. Bułki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na górze każdej bułeczki wycinamy mały otwór (bułki nie popękają), smarujemy je jajkiem i posypujemy cząbrem. Gotowe bułki wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok. 30-45 minut.
Bułki z kaszanką można podawać na ciepło i na zimno.