Uwielbiam takie konkursy jak ten organizowany przez Fabryka Cukiernicza Kopernik https://appetyt.pl/ (#appetytnakopernika; #fckopernik). „Zmuszają” mnie do kreatywnego myślenia i inspirują do łączenia produktów i smaków w intrygujące duety. Panierowana kaszanka z pietruszkowo gruszkowym puree i piernikową nutą to danie, które idealnie składa się w harmonijną kompozycję, kusi nie tylko wyglądem i smakiem ale również zapachem i piękną barwą.
Składniki na chutney gruszkowy:
- 2 twarde gruszki
- 1 mała cebula
- 1 Katarzynka Toruńskie Pierniki
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka płynnego miodu najlepiej gryczanego
- ½ łyżeczki suszonych płatków chili
- 5-6 łyżek wody
- 2 łyżki octu winnego
- sól
- pieprz
- 1 łyżka musztardy francuskiej
Składniki na puree z pietruszki i gruszki:
- 2-3 korzenie pietruszki
- 1-2 gruszki
- 1 Katarzynka Toruńskie Pierniki
- 1 ½ szklanki mleka
- ½ łyżeczki białego pieprzu
- ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- sól
- 2 łyżki masła
Składniki na kaszankę panierowaną:
- 250 g kaszanki
- 1 mała cebula czerwona
- 1 mała cebula biała
- ½ jabłka
- sól
- pieprz
- ½ łyżeczki suszonego tymianku
- 1 Katarzynka Toruńskie Pierniki
- 2 łyżka oleju
- 3/4 szklanki panierki panko
- ½ szklanki mąki
- 1 jajko
- olej do głębokiego smażenia
Przygotowanie chutney gruszkowego:
Cebulę kroimy w drobną kostkę, przekładamy do rondelka, zalewamy wodą i dodajemy cukier. Dusimy razem ok. 10 minut.
Gruszki myjemy, obieramy i kroimy w dość sporą kostkę, dodajemy do podduszonej cebuli wraz z płatkami chili i zmielonym piernikiem. Całość zalewamy octem winnym.
Gotujemy ok. 15 minut na małym ogniu pod przykryciem.
Po tym czasie odkrywamy rondelek i gotujemy ok. 25-30 minut od czasu do czasu mieszając.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Chutney gruszkowy odstawiamy żeby wystygł. Do zimnego dodajemy musztardę francuską, delikatnie mieszamy.
Przygotowanie puree z gruszki i pietruszki:
Pietruszkę obieramy i okroimy w kostkę. Wrzucamy do rondelka, dodajemy zmiksowane pierniki i zalewamy mlekiem. Gotujemy aż pietruszka będzie prawie miękka. Pod koniec gotowanie dodajemy obrane i pokrojone w kostkę gruszki. Jeśli płynu jest zbyt mało podlewamy wodą. Gotujemy do miękkości.
Ugotowane owoce i warzywa odcedzamy i przekładamy do miski, dodajemy masło i przyprawy i miksujemy aż otrzymamy gładkie puree.
Przygotowanie panierowanej kaszanki:
Cebule białą i czerwoną kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju. Gdy cebula się zeszkli dodajemy jabłko starte na tarce na małych oczkach i zmiksowanego piernika. Dusimy kilka chwil. Kaszanki obieramy z osłonki i kroimy w plasterki, dodajemy do cebuli i smażymy kilka minut. Następnie do kaszanki dodajemy tymianek, dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podsmażamy jeszcze ok. 3 minut. Gotowy farsz odkładamy żeby przestygł.
Z nadzienia formujemy małe kulki, najpierw obtaczamy je w mące, następnie w rozbełtanym jajku, a na koniec w panierce panko.
Smażymy w głębokim tłuszczu ok. 3-4 minut na złoty kolor. Odsączamy na papierowym ręczniku.
Panierowane kaszanki podajemy z puree z dodatkiem gruszkowego chutney. Całość posypujemy pokruszonym piernikiem.
Smacznego!