Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • Panierowana kaszanka z pietruszkowo gruszkowym puree i piernikową nutą
Panierowana kaszanka z pietruszkowo gruszkowym puree i piernikową nutą
  • Panierowana kaszanka z pietruszkowo gruszkowym puree i piernikową nutą

Uwielbiam takie konkursy jak ten organizowany przez Fabryka Cukiernicza Kopernik https://appetyt.pl/ (#appetytnakopernika; #fckopernik). „Zmuszają” mnie do kreatywnego myślenia i inspirują do łączenia produktów i smaków w intrygujące duety. Panierowana kaszanka z pietruszkowo gruszkowym puree i piernikową nutą to danie, które idealnie składa się w harmonijną kompozycję, kusi nie tylko wyglądem i smakiem ale również zapachem i piękną barwą.

Panierowana kaszanka z pietruszkowo gruszkowym puree i piernikową nutą

Składniki na chutney gruszkowy:

  • 2 twarde gruszki
  • 1 mała cebula
  • 1 Katarzynka Toruńskie Pierniki
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka płynnego miodu najlepiej gryczanego
  • ½ łyżeczki suszonych płatków chili
  • 5-6 łyżek wody
  • 2 łyżki octu winnego
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka musztardy francuskiej

 

Składniki na puree z pietruszki i gruszki:

  • 2-3 korzenie pietruszki
  • 1-2 gruszki
  • 1 Katarzynka Toruńskie Pierniki
  • 1 ½ szklanki mleka
  • ½ łyżeczki białego pieprzu
  • ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • sól
  • 2 łyżki masła

 

Składniki na kaszankę panierowaną:

  • 250 g kaszanki
  • 1 mała cebula czerwona
  • 1 mała cebula biała
  • ½ jabłka
  • sól
  • pieprz
  • ½ łyżeczki suszonego tymianku
  • 1 Katarzynka Toruńskie Pierniki
  • 2 łyżka oleju
  • 3/4 szklanki panierki panko
  • ½ szklanki mąki
  • 1 jajko
  • olej do głębokiego smażenia

Panierowana kaszanka z pietruszkowo gruszkowym puree i piernikową nutą

Przygotowanie chutney gruszkowego:

Cebulę kroimy w drobną kostkę, przekładamy do rondelka, zalewamy wodą i dodajemy cukier. Dusimy razem ok. 10 minut.

Gruszki myjemy, obieramy i kroimy w dość sporą kostkę, dodajemy do podduszonej cebuli wraz z płatkami chili i zmielonym piernikiem. Całość zalewamy octem winnym.

Gotujemy ok. 15 minut na małym ogniu pod przykryciem.

Po tym czasie odkrywamy rondelek i gotujemy ok. 25-30 minut od czasu do czasu mieszając.

Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Chutney gruszkowy odstawiamy żeby wystygł. Do zimnego dodajemy musztardę francuską, delikatnie mieszamy.

Panierowana kaszanka z pietruszkowo gruszkowym puree i piernikową nutą

Przygotowanie puree z gruszki i pietruszki:

Pietruszkę obieramy i okroimy w kostkę. Wrzucamy do rondelka, dodajemy zmiksowane pierniki i zalewamy mlekiem. Gotujemy aż pietruszka będzie prawie miękka. Pod koniec gotowanie dodajemy obrane i pokrojone w kostkę gruszki. Jeśli płynu jest zbyt mało podlewamy wodą. Gotujemy do miękkości.

Ugotowane owoce i warzywa odcedzamy i przekładamy do miski, dodajemy masło i przyprawy i miksujemy aż otrzymamy gładkie puree.

Panierowana kaszanka z pietruszkowo gruszkowym puree i piernikową nutą

Przygotowanie panierowanej kaszanki:

Cebule białą i czerwoną kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju. Gdy cebula się zeszkli dodajemy jabłko starte na tarce na małych oczkach i zmiksowanego piernika. Dusimy kilka chwil. Kaszanki obieramy z osłonki i kroimy w plasterki, dodajemy do cebuli i smażymy kilka minut. Następnie do kaszanki dodajemy tymianek, dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podsmażamy jeszcze ok. 3 minut. Gotowy farsz odkładamy żeby przestygł.

Panierowana kaszanka z pietruszkowo gruszkowym puree i piernikową nutą

Z nadzienia formujemy małe kulki, najpierw obtaczamy je w mące, następnie w rozbełtanym jajku, a na koniec w panierce panko.

Smażymy w głębokim tłuszczu ok. 3-4 minut na złoty kolor. Odsączamy na papierowym ręczniku.

Panierowane kaszanki podajemy z puree z dodatkiem gruszkowego chutney. Całość posypujemy pokruszonym piernikiem.

Smacznego!

Panierowana kaszanka z pietruszkowo gruszkowym puree i piernikową nutą

 

Trackback z twojej strony.

Pozostaw odpowiedź