Wczoraj w moje ręce trafiły piękne, tęczowe pstrągi.. później przeszłam obok półki z ciasteczkami i piernikami i ujrzałam Katarzynki Toruńskie Pierniki od Fabryka Cukiernicza Kopernik. Wiem.. wiem.. obiecywałam, że więcej konkursowych przepisów nie będzie ale nie mogłam się powstrzymać. Od razu w mojej głowie pojawił się pomysł i dziś na obiad był pstrąg pieczony w piernikowej panierce z migdałami. Delikatna ryba z korzenno cytrusowymi aromatami jest idealna na chłodniejsze, jesienne dni. Przypominam, że konkurs https://appetyt.pl kończy się już jutro!
Składniki:
- 2 świeże, wypatroszone pstrągi
- 1 spora szczypta mielonej gałki muszkatołowej
- 1 spora szczypta mielonego imbiru
- 3 roztarte w moździerzu goździki
- ½ łyżeczki roztartych owoców (kulek) czerwonego pieprzu
- 1 Katarzynka Toruńskie Pierniki starta na tarce na małych oczkach
- sól
- pieprz biały
- 2 plasterki pomarańczy
- ½ cytryny
- kilka gałązek świeżego rozmarynu
- 1 łyżka roztopionego, płynnego masła
- 2 łyżki migdałów w płatkach
Przygotowanie:
Ryby myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem, skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy białym pieprzem i solą. W miseczce łączymy gałkę muszkatołową, goździki, imbir, czerwony pieprz i połowę Katarzynek. Do środka każdego pstrąga nakładamy przygotowaną mieszankę, delikatnie wcieramy i wstawiamy ryby do lodówki na 30 minut.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.
Pstrągi skrapiamy rozpuszczonym masłem (w środku i na zewnątrz), do środka wkładamy po plasterku pomarańczy i gałązce rozmarynu. Ja swoje ryby obwiązałam sznureczkiem. Na koniec obtaczamy w pozostałym pierniku i posypujemy migdałami w płatkach. Na wierzchu układamy po gałązce rozmarynu.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 20-25 minut.
Smacznego!