Jesień już na dobre do nas zawitała więc czas na kruche ciasto z karmelizowanymi śliwkami i migdałami. Proste i szybkie w przygotowaniu, cudownie pachnące cynamonem.. po prostu obłędne! Do tego kubek gorącej herbaty z cytryną i nic więcej do szczęścia mi nie potrzeba.
Składniki na karmelizowane śliwki:
- ok. 1 ½ kg śliwek węgierek
- 80 g brązowego cukru
- 50 g masła
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
Składniki na ciasto:
- 225 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 390 g mąki tortowej
- 225 g masła
- skórka otarta z jednej cytryny
- 1 jajko klasa wagowa L
- 1 szczypta soli
Dodatkowo:
- 1 garść migdałów w płatków
Przygotowanie karmelizowanych śliwek:
Śliwki myjemy, osuszamy, przecinamy na pół i wyjmujemy pestki. Na patelni podgrzewamy cukier, gdy zrobi się płynny dodajemy masło i cynamon i energicznie mieszamy. Do powstałego karmelu dodajemy śliwki i dokładnie mieszamy. Smażymy śliwki ok. 10 minut, mają tylko zmięknąć. Odstawiamy żeby wystygły.
Przygotowanie ciasta:
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. W misce mieszamy cukier z mąką, proszkiem do pieczenia, solą i skórką z cytryny,. Na koniec dodajemy zimne, pokrojone w kostkę masło, jajko i wyrabiamy aż składniki się połączą. Ciasto będzie dość kruche.
Większą połową ciasta wykładamy blachę do pieczenia o wymiarach 24 x 28 (blachę można wcześniej wyłożyć papierem do pieczenia).
Na ciasto wykładamy śliwki (bez soku!)
Na wierzch kruszymy pozostałe ciasto. Całość posypujemy płatkami migdałowymi.
Blachę wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok. 45-50 minut.
Pozostały sos, który pozostał z karmelizowania śliwek doprowadzamy do wrzenia i gotujemy aż otrzymamy gęsty syrop.
Powstałym syropem możemy polać upieczone ciasto.
Smacznego!
Ilona
Written on 22 września 2021
Robiła Pani ciasto w okrągłej formie…. Jaki był jej rozmiar?
Czy na tę formę dała Pani połowę składników, które są w przepisie? Czy wykorzystała Pani inne proporcje?
Z góry dziękuję za informację… Ciasto apetycznie wygląda.. Planuję je zrobić na weekend