Przepis na pulpeciki z ryżem i sosem pomidorowym to nic innego jak uwielbiane przez większość gołąbki ale bez kapusty. Mój synek uwielbia farsz z gołąbków, ale nie znosi smaku kapusty.. dlatego specjalnie dla niego przygotowałam to danie 😊
Pulpeciki z ryżem są delikatne, soczyste i bardzo aromatyczne! Idealne na szybki obiad dla całej rodziny.
Składniki na pulpeciki z ryżem:
- 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
- 100 g ryżu basmati
- 1 duża cebula
- 1-2 łyżki oleju
- 1-2 ząbki czosnku
- 2-3 suszone pomidory
- 3 łyżki kaszy manny
- 1 jajko
- sól
- pieprz
Składniki na sos:
- 1 litr bulionu/rosołu
- 3 łyżki koncentratu/przecieru pomidorowego
- 150 ml słodkiej śmietanki 30%
- sól
- pieprz
- ½ łyżeczki suszonego oregano
- ½ łyżeczki mielonej słodkiej wędzonej papryki
Dodatkowo:
- mąka do obtoczenia pulpetów
Przygotowanie pulpecików z ryżem:
Ryż gotujemy w osolonej wodzie o 2-3 minuty krócej niż zaleca producent. Odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na oleju, pod koniec smażenia dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i drobno posiekane, suszone pomidory.
W misce mieszamy mięso mielone, z ryżem, kaszą manna, podsmażoną cebulą i jajkiem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wyrabiamy. Z masy formujemy owalne/podłużne pulpeciki, obtaczamy je w mące.
Przygotowanie sosu pomidorowego:
W dużej, wysokiej patelni zagotowujemy rosół, dodajemy koncentrat pomidorowy, śmietankę oraz przyprawy, zagotowujemy i zmniejszamy palnik. Pulpeciki przekładamy do sosu, dusimy na małym ogniu pod przykryciem ok. 35-40 minut.
Pulpeciki z ryżem i sosem pomidorowym posypujemy posiekaną natką pietruszki. Podajemy z ulubionym dodatkami.
Smacznego!
Kinga
Written on 22 czerwca 2019
I sos sam mi zgęstnieje?
Kuchnia Marty
Written on 23 czerwca 2019
tak, pulpeciki się obtoczone w mące, która zagęści sos. Czasami też na sam koniec, gdy pulpeciki się już ugotują, wyjmuje je z sosu, a sos blenduje 🙂
Pozdrawiam