Dziś mam dla Was przepis na swojskie, polskie Burgery z kaszanką! Postanowiłam nieco zmienić klasycznego Hamburgera i zamiast kotleta z wołowiny wybrałam kaszankę. Do tego dobrałam proste dodatki takie jak jajko sadzone, czerwoną cebulę oraz pyszny miodowo musztardowy sos. Całość smakuje obłędnie!
Składniki:
- 1 pęto kaszanki lub ok. 4 plasterków (jeśli macie taką kaszankę na wagę)
- 1 łyżka masła
- 3-4 łyżki oleju
- 1 czerwona cebula
- 2 bułki (ulubione)
- sól
- pieprz
- 2 jajka
- 1 garść rukoli
Składniki na sos miodowo musztardowy:
- 3 łyżeczki płynnego miodu np. gryczanego
- 4 łyżeczki musztardy Dijon
- 1 łyżeczka oliwy
Przygotowanie sosu:
Wszystkie składniki na sos dokładnie ze sobą mieszamy i odstawiamy na bok.
Przygotowanie Burgerów z kaszanki:
Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła i oleju. Cebulę kroimy w krążki i podsmażamy na patelni. Zdejmujemy z patelni i odkładamy. Dodajemy następną łyżkę oleju i podsmażamy kaszankę pokrojoną w dość grube plastry (zdejmujemy jelito/osłonkę). Nie ruszamy kaszanki, gdy się zarumieni ostrożnie obracamy ją na drugą stronę tak, aby plastry się nie rozpadły. W międzyczasie bułki kroimy na pół i podpiekamy w piekarniku.
Na drugiej patelni smażymy jajka (tzw. jajko sadzone) można też ugotować jajka w koszulce).
Spód bułek smarujemy odrobiną sosu, następnie posypujemy rukolą, na którą układamy plasterki kaszanki, doprawiamy solą i pieprzem. Na kaszankę układamy krążki cebuli i jajko. Całość polewamy sosem i przykrywamy wierzchnią częścią bułki.
Smacznego!
Opowieści Kulinarne
Written on 27 czerwca 2018
Naprawdę ekstra pomysł. Jadam i burgery i kaszankę – ale do tej pory osobno. Czemu by tego nie połączyć? Pomysł dla całej północnej Europy (bo i „inni narodowie” dysponują swoimi kaszankami).
Kuchnia Marty
Written on 1 lipca 2018
🙂 Dziękuję