Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 9115.900 - Focaccia z pomidorami i cebulą
Focaccia z pomidorami i cebulą
  • 9115.900 - Focaccia z pomidorami i cebulą

Tym razem zapraszam na focaccia z pomidorami i cebulą. Pyszne, aromatyczne drożdżowe pieczywo ze słodkimi pomidorami, bazylią i czosnkiem. Dla mnie to idealna przekąska na letnie dni.

9124.900 - Focaccia z pomidorami i cebulą

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki tortowej
  • 14 g suchych drożdży
  • 2 łyżeczki soli
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 400 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka cukru

 

Dodatkowo:

  • 2 pomidory
  • 2 małe cebule
  • ½ łyżeczki suszonego oregano
  • ½ łyżeczki suszonej bazylii
  • 1 łyżka oleju
  • 1-2 łyżki soli morskiej
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki startej mozzarelli
  • świeża bazylia do dekoracji

 

9121.900 - Focaccia z pomidorami i cebulą

Przygotowanie ciasta:

W misce łączymy drożdże z ciepłą wodą i cukrem. Odstawiamy na 10 minut aż pojawią się pęcherzyki.

W drugiej misce mieszamy mąkę z solą i oliwą, dodajemy drożdże i mieszamy ciasto drewnianą łyżką aż składniki się połączą.

Ciasto przekładamy na posypany mąka blat i wyrabiamy ok. 7 minut aż będzie gładkie. Następnie przekładamy ciasto do miski posmarowanej oliwą, przykrywamy czystą ściereczką i ostawiamy na 1 godzinę go wyrośnięcia.

 9132.900 - Focaccia z pomidorami i cebulą

Przygotowanie focaccia:

Cebule obieramy i kroimy w plasterki. Podsmażamy na oleju aż się zeszkli. Ostawiamy do wystygnięcia.

Dowolną formę do pieczenia – okrągła lub prostokątną (o wymiarach ok. 25 cm) smarujemy oliwą i oprószamy mąką. Wyrośnięte ciasto rozciągamy na całą powierzchnię blachy, następnie robimy małe wgłębienia w cieście opuszkami palców. Ciasto posypujemy ziołami i skrapiamy 1 łyżką oliwy z oliwek. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy n a40 minut to wyrośnięcia.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 220 stopni.

Na wyrośnięte ciasto układamy plasterki pomidorów i podsmażoną cebulę. Całość posypujemy startą mozzarellą i skrapiamy pozostałą oliwą z oliwek. Pieczemy ok. 20-25 minut aż ciasto będzie złote.

Focaccia podajemy ciepłe posypane listkami bazylii.

9138.900 - Focaccia z pomidorami i cebulą

Trackback z twojej strony.

Pozostaw odpowiedź