Tym razem zapraszam na focaccia z pomidorami i cebulą. Pyszne, aromatyczne drożdżowe pieczywo ze słodkimi pomidorami, bazylią i czosnkiem. Dla mnie to idealna przekąska na letnie dni.
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki tortowej
- 14 g suchych drożdży
- 2 łyżeczki soli
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 400 ml ciepłej wody
- 1 łyżeczka cukru
Dodatkowo:
- 2 pomidory
- 2 małe cebule
- ½ łyżeczki suszonego oregano
- ½ łyżeczki suszonej bazylii
- 1 łyżka oleju
- 1-2 łyżki soli morskiej
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki startej mozzarelli
- świeża bazylia do dekoracji
Przygotowanie ciasta:
W misce łączymy drożdże z ciepłą wodą i cukrem. Odstawiamy na 10 minut aż pojawią się pęcherzyki.
W drugiej misce mieszamy mąkę z solą i oliwą, dodajemy drożdże i mieszamy ciasto drewnianą łyżką aż składniki się połączą.
Ciasto przekładamy na posypany mąka blat i wyrabiamy ok. 7 minut aż będzie gładkie. Następnie przekładamy ciasto do miski posmarowanej oliwą, przykrywamy czystą ściereczką i ostawiamy na 1 godzinę go wyrośnięcia.
Przygotowanie focaccia:
Cebule obieramy i kroimy w plasterki. Podsmażamy na oleju aż się zeszkli. Ostawiamy do wystygnięcia.
Dowolną formę do pieczenia – okrągła lub prostokątną (o wymiarach ok. 25 cm) smarujemy oliwą i oprószamy mąką. Wyrośnięte ciasto rozciągamy na całą powierzchnię blachy, następnie robimy małe wgłębienia w cieście opuszkami palców. Ciasto posypujemy ziołami i skrapiamy 1 łyżką oliwy z oliwek. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy n a40 minut to wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 220 stopni.
Na wyrośnięte ciasto układamy plasterki pomidorów i podsmażoną cebulę. Całość posypujemy startą mozzarellą i skrapiamy pozostałą oliwą z oliwek. Pieczemy ok. 20-25 minut aż ciasto będzie złote.
Focaccia podajemy ciepłe posypane listkami bazylii.