Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 9874.900 - Mini croissanty
Mini croissanty
  • 9874.900 - Mini croissanty

Czy może być coś smaczniejszego niż świeże, domowe mini croissanty.  Małe rogaliki, które praktycznie można schrupać na raz! Idealne do kawy i nie tylko. Ich przygotowanie wcale nie jest trudne. Wymaga jedynie czasu.

9860.900 - Mini croissanty

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej typ 500
  • 150 g zimnego masła
  • 120 ml ciepłego mleka
  • 45 g cukru
  • 25 g świeżych drożdży
  • ½ łyżeczki soli

 

Dodatkowo:

  • 1 jajko roztrzepane
  • tłuszcz do formy

9707.900 - Mini croissanty

Przygotowanie:

W misce ucieramy drożdże z cukrem, dodajemy ciepłe mleko i zostawiamy na 10-15 minut. Gdy roztwór będzie gotowy, na powierzchni pojawią się pęcherzyki. W drugiej misce łączymy mąkę (mąkę koniecznie trzeba przesiać!) z solą. Do mąki dodajemy pokrojone w kostkę, zimne masło i za pomocą widelca łączymy mąkę z masłem. Ważne aby w mące były grudki masła. Na koniec wlewamy roztwór z drożdży i delikatnie mieszamy tak aby nie rozetrzeć kawałków masła.

Ciasto owijamy folią spożywczą i zagniatamy tworząc kwadrat. Chowamy do zamrażalnika na 30 minut. Po tym czasie przekładamy ciasto do lodówki na kolejne 30 minut.

9714.900 - Mini croissanty

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na kształt prostokąta na posypanym mąką blacie. Krótsze boki ciasta składamy do środka, następnie dłuższe i obracamy ciasto tak, aby zagięcia były pod spodem. Ten proces wałkowanie powtarzamy 4-5 razy. Kiedy ostatni raz złożymy ciasto, owijamy je folią spożywczą i chowamy do lodówki na minimum 5 godzin, a najlepiej na całą noc.

9816.900 - Mini croissanty

Po tym czasie ponownie rozwałkowujemy ciasto na posypanej mąką powierzchni na kształt prostokąta. Prostokąt przecinamy na pół wzdłuż dłuższego boku. Następnie kroimy ciasto w trójkąty. Każdy trójkąt zwijamy nadając mu kształt rogalika. Croissanty smarujemy roztrzepanym jajkiem i układamy na blasze posmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia.

9823.900 - Mini croissanty

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 230 stopni. Rogaliki wkładamy na 8 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i pieczemy mini croissanty jeszcze 10-15 minut (w zależności od ich wielkości).

Studzimy na kratce.

9834.900 - Mini croissanty

9852.900 - Mini croissanty

Pozostaw odpowiedź