Dziś idealny deser na jesień – rogaliki z jabłkiem! Pyszne i puszyste ciasto drożdżowe i słodziutkie jabłka zerwane z sadu! Takie rogaliki są tez idealne na drugie śniadanie lub podwieczorek.
Składniki na ciasto:
- 8 g suchych drożdży
- 225 g ciepłego mleka
- 70 ml oleju
- 75 ml miodu
- 3 jajka (duże)
- 1 łyżeczka soli
- 650 g mąki
Składniki na nadzienie:
- 100 g masła
- 100 g cukru
- 4 jabłka
Przygotowanie ciasta:
W miseczce rozpuszczamy drożdże w mleku i odstawiamy na 10-15 minut aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki. W misce mieszamy jajka, olej i miód. Dodajemy drożdże z mlekiem oraz sól i mąkę. Zagniatamy ciasto. Ciasto przekładamy na posypany mąką blat i wyrabiamy kilka minut. Ciasto przekładamy do miski posmarowanej olejem, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Po tym czasie dzielimy ciasto na dwie części. Jedną odkładamy, a drugą rozwałkowujemy na kształt koła. Wierzch ciasta smarujemy masłem i posypujemy cukrem.
Jabłka obieramy i kroimy w ćwiartki/plasterki. Ciasto kroimy na 8 części/trójkątów. Kawałki jabłka układamy na szerokim końcu i rolujemy ciasto na kształt rogalika. W ten sam sposób postępujemy z pozostałym ciastem. Rogaliki przekładamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzewamy 200 stopni.
Blachę z rogalikami przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok. 20 minut.
Smacznego!
e-condimenta
Written on 13 września 2016
Wyglądają smakowicie 🙂
Zgodzę się, że to deser typowo jesienny, do perfekcji brakuje tylko cynamonu, chociaż nie wszyscy za nim przepadają. Szkoda, bo uważam że nie ma lepszego połączenia niż jabłko z cynamonem (pod względem estetycznym oraz smakowym ).
Kuchnia Marty
Written on 13 września 2016
Ja uwielbiam cynamon ale niestety mój mąż nie 🙁