Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 0625.900 - Rogaliki z jabłkami
2
Rogaliki z jabłkami
  • 0625.900 - Rogaliki z jabłkami

Dziś idealny deser na jesień – rogaliki z jabłkiem! Pyszne i puszyste ciasto drożdżowe i słodziutkie jabłka zerwane z sadu! Takie rogaliki są tez idealne na drugie śniadanie lub podwieczorek.

0632.900 - Rogaliki z jabłkami

Składniki na ciasto:

  • 8 g suchych drożdży
  • 225 g ciepłego mleka
  • 70 ml oleju
  • 75 ml miodu
  • 3 jajka (duże)
  • 1 łyżeczka soli
  • 650 g mąki

 

Składniki na nadzienie:

  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • 4 jabłka

 

0626.900 - Rogaliki z jabłkami

Przygotowanie ciasta:

W miseczce rozpuszczamy drożdże w mleku i odstawiamy na 10-15 minut aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki. W misce mieszamy jajka, olej i miód. Dodajemy drożdże z mlekiem oraz sól i mąkę. Zagniatamy ciasto. Ciasto przekładamy na posypany mąką blat i wyrabiamy kilka minut. Ciasto przekładamy do miski posmarowanej olejem, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

0644.900 - Rogaliki z jabłkami

Po tym czasie dzielimy ciasto na dwie części. Jedną odkładamy, a drugą rozwałkowujemy na kształt koła. Wierzch ciasta smarujemy masłem i posypujemy cukrem.

Jabłka obieramy i kroimy w ćwiartki/plasterki. Ciasto kroimy na 8 części/trójkątów. Kawałki jabłka układamy na szerokim końcu i rolujemy ciasto na kształt rogalika. W ten sam sposób postępujemy z pozostałym ciastem. Rogaliki przekładamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.

Piekarnik nagrzewamy 200 stopni.

Blachę z rogalikami przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok. 20 minut.

Smacznego!

0621.900 - Rogaliki z jabłkami

0634.900 - Rogaliki z jabłkami

Trackback z twojej strony.

Komentarze

  • e-condimenta

    Written on 13 września 2016

    Wyglądają smakowicie 🙂
    Zgodzę się, że to deser typowo jesienny, do perfekcji brakuje tylko cynamonu, chociaż nie wszyscy za nim przepadają. Szkoda, bo uważam że nie ma lepszego połączenia niż jabłko z cynamonem (pod względem estetycznym oraz smakowym ).

    Odpowiedz

Pozostaw odpowiedź