Zapasy kiszonych ogórków już są, więc na obiad będzie zupa ogórkowa z ryżem! To ulubiona zupka mojego synka, aromatyczna, gęsta i kwaskowata. Sekretem udanej ogórkowej są oczywiście ogórki, najlepiej z domowej spiżarni. Oczywiście do zupy możecie dodać sam ryż lub same ziemniaki.
Składniki:
- 500 g żeberek wieprzowych
- 2-3 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 1 biała część pora
- 2 ½ litra wody
- 4 ziela angielskie
- 2 liście laurowe
- sól
- pieprz
- 6-7 ogórków kiszonych (1 duży słoik)
- 3 ząbki czosnku
- ok. 100 g ryżu basmati (1 woreczek)
- opcjonalnie 2 ziemniaki
- pęczek koperku
- 1 łyżeczkę suszonego lubczyku lub kilka gałązek świeżego
- 2-3 łyżki masła
- 4-5 łyżek gęstej kwaśniej śmietany
Przygotowanie:
Żeberka płuczemy, wkładamy go garnka i zalewamy wodą, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, kilka ziarenek pieprzu i lubczyk. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu ok. 20 minut. Po tym czasie do wywaru dodajemy startą na tarce o dużych oczkach marchewkę, pietruszkę i selera, biały kawałek pora i czosnek przeciśnięty przez praskę. Gotujemy aż mięso będzie miękkie (ok. 1 ½ godziny). Przed końcem gotowania do zupy dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i ryż. Gotujemy na małym ogniu jeszcze ok. 20 minut.
W międzyczasie ścieramy ogórki na tarce, odsączamy z wody (wodę zostawiamy, dodamy ją do zupy).
Na patelni roztapiamy masło i przesmażamy kilka chwil ogórki.
Z zupy wyjmujemy mięso i dodajemy przesmażone ogórki i wcześniej odsączoną wodę. Gotujemy jeszcze ok. 5 minut. Śmietanę zaprawiamy odrobiną ciepłej zupy i wlewamy do garnka. Zupę doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy posiekany koperek.
Smacznego!
gin
Written on 5 września 2016
U nas ogórkowa była zawsze tylko z ziemniakami. I… Bez ogórków, które skrupulatnie wydłubywałam 😉
glodomor
Written on 8 lipca 2017
Ryz jeest doskonaly do wielu zup. Pomidorowa z ryzem to klasyka. Jak mozna wydlubywac potarte ogorki?
Justyna
Written on 12 września 2016
Zupka wspaniała, uwielbiam ogórkową z ryżem i mogłabym jeść ją codziennie 🙂
P.S. Świetny kubeczek! 🙂
Ania
Written on 17 września 2016
Bardzo fajny przepis. Nigdy nie jadłam w wersji z ryżem. Czas to nadrobić. 🙂
Zapraszam również do siebie na swój raczkujący blog. 😉
http://wszystko-smaczne.blogspot.com