Ostatnio mam ochotę na coraz bardziej jesienne dania.. Dziś będzie słodka rozpusta czyli pieczony camembert z figami i rozmarynem. Delikatny serek z płynnym nadzieniem ze słodkimi figami i orzechami włoskimi smakuje rewelacyjnie. Do tego delikatny aromat rozmarynu – niebo w gębie!
Składniki na 2 porcje:
- 2 okrągłe sery camembert
- 4 świeże figi
- 4 łyżki miodu
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 garść orzechów włoskich
- 2 gałązki rozmarynu
Dodatkowo:
- 6 łyżek miodu
- 2 gałązki rozmarynu
- bagietka
Przygotowanie fig:
Na patelni rozpuszczamy 4 łyżki miodu, oliwę i ocet jabłkowy. Dodajemy dwie gałązki rozmarynu i gotujemy ok. 1 minuty. Figi kroimy na ćwiartki i umieszczamy w syropie, dusimy ok. 2 minut aż zmiękną.
Przygotowanie sera:
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Sery wyjmujemy z opakowania i wierzch każdego delikatnie nacinamy w kratkę. Sery obficie polewamy 6 łyżkami miodu. W złączenia od nacięć wkładamy gałązki rozmarynu. Sery wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 15-20 minut aż będą miękkie w dotyku.
Po upieczeniu wyjmujemy z sera gałązki rozmarynu, na wierzchu układamy podduszone figi i orzechy. Całość polewamy pozostałym syropem z patelni.
Podajemy z bagietką.
http://katarzynakachel.blogspot.com/
Written on 10 września 2016
Uwielbiam pieczony camembert z konfiturą z czarnych porzeczek i lawendą. Twój przepis też brzmi kusząco.