Jesień zbliża się do nas wielkimi krokami. W moim ogródku pojawia się coraz więcej dyni. A jak dynia to musi być rozgrzewająca i aksamitna zupa krem z dyni z mlekiem kokosowym! Pyszna, aromatyczna idealnie rozgrzewa w chłodne jesienne dni.
Składniki:
- 1 mała dynia hokkaido
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
- 4 łyżki masła
- 1 cebula
- 2 łyżki czerwonej pasty curry
- ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 300 ml bulionu warzywnego lub wody
- 200 ml mleka kokosowego
- 1 łyżeczka pieprzu cayenne
- 3 ząbki czosnku
- pieprz kolorowy
- 1 łyżka miodu
Dodatkowo:
- pestki dyni
- 2 łyżki posiekanej kolendry lub natki pietruszki
Przygotowanie:
Dynie kroimy na mniejsze części, usuwamy pestki i smarujemy oliwą. Następnie posypujemy solą i pieprzem. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni, wstawiamy kawałki dyni i pieczemy przez ok. 40-45 minut. Studzimy i usuwamy skórę, pozostawiać tylko miąższ dyni.
W garnku roztapiamy masło i podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę, następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i pastę curry. Smażymy aż cebula się zeszkli. Następnie dodajemy miąższ z dyni i zalewamy warzywnym bulionem. Doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy ok 10 minut po czym dodajemy miód i mleko kokosowe. Ponownie zagotowujmy. Zupę miksujemy na gładki krem. Dodajemy gałkę muszkatołową i doprawiamy do smaku pieprzem cayenne i pieprzem kolorowym oraz solą.
Gorącą zupę podajemy udekorowaną pestkami dymi, posypaną posiekaną kolendrą lub natką pietruszki i polaną mlekiem kokosowym.