Jajka po szkocku to nic innego jak ugotowane na twardo jajko zawinięte w mielone mięso! Danie jest naprawdę smaczne i bardzo sycące. Podane na lekkiej sałatce np. z rukoli równie dobrze się prezentuje. Już niedługo Wielkanoc więc może ktoś zechce przygotować takie jajo.
Składniki:
- 500 g mięsa wołowo-wieprzowego
- 8 jaj
- 3 ząbki czosnku
- 1 czerwona papryk
- ½ papryczki chili
- 4-5 suszone pomidory
- 1 cebula
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej
- 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
- 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól
- pieprz
Dodatkowo:
- tłuszcz do formy
Przygotowanie:
Jajka gotujemy na twardo i obieramy. Blachę to muffinów smarujemy tłuszczem.
Czosnek i papryczkę chili drobno siekamy. Paprykę, cebulę i suszone pomidory kroimy w drobną kostkę. Warzywa wrzucamy do misy robota i miksujemy aż otrzymamy konsystencję pasty. Następnie dodajemy mięso mielone, natkę pietruszki i musztardy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i jeszcze raz wszystko miksujemy aż składniki się połączą.
Mięso dzielimy na 8 części. Każdą z części rozsmarowujemy na kawałku foli spożywczej, na środek kładziemy jajko i owijamy je mięsem formując kształt podobny do jajka.
Tak przygotowane mięso wkładamy do blachy do pieczenia muffinów. W ten sam sposób postępujemy z pozostałymi jajkami.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180-200 stopni. Blachę z jajkami wkładamy do pieca na ok. 30-35 minut.
Po upieczeniu wyjmujemy jajka po szkocku z blachy i odkładamy żeby lekko przestygły.
Podajemy na ciepło lub zimno np. z sałatkę z rukoli.