Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 9798.900 - Jajka po szkocku
Jajka po szkocku
  • 9798.900 - Jajka po szkocku

Jajka po szkocku to nic innego jak ugotowane na twardo jajko zawinięte w mielone mięso! Danie jest naprawdę smaczne i bardzo sycące. Podane na lekkiej sałatce np. z rukoli równie dobrze się prezentuje. Już niedługo Wielkanoc więc może ktoś zechce przygotować takie jajo.

Jajka po szkocku

Składniki:

  • 500 g mięsa wołowo-wieprzowego
  • 8 jaj
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryk
  • ½ papryczki chili
  • 4-5 suszone pomidory
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
  • 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz

 

Dodatkowo:

  • tłuszcz do formy

Jajka po szkocku

Przygotowanie:

Jajka gotujemy na twardo i obieramy. Blachę to muffinów smarujemy tłuszczem.

Czosnek i papryczkę chili drobno siekamy. Paprykę, cebulę i suszone pomidory kroimy w drobną kostkę. Warzywa wrzucamy do misy robota i miksujemy aż otrzymamy konsystencję pasty. Następnie dodajemy mięso mielone, natkę pietruszki i musztardy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i jeszcze raz wszystko miksujemy aż składniki się połączą.

Jajka po szkocku

Mięso dzielimy na 8 części. Każdą z części rozsmarowujemy na kawałku foli spożywczej, na środek kładziemy jajko i owijamy je mięsem formując kształt podobny do jajka.

Jajka po szkocku

Tak przygotowane mięso wkładamy do blachy do pieczenia muffinów. W ten sam sposób postępujemy z pozostałymi jajkami.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180-200 stopni. Blachę z jajkami wkładamy do pieca na ok. 30-35 minut.

Jajka po szkocku

Po upieczeniu wyjmujemy jajka po szkocku z blachy i odkładamy żeby lekko przestygły.

Podajemy na ciepło lub zimno np. z sałatkę z rukoli.

Jajka po szkocku

Jajka po szkocku

Pozostaw odpowiedź