Dziś mam dla Was łatwy i przepyszny przepis na weekendowe śniadanie lub przekąskę na ciepło! Szynka zapiekana z jajkami w kokilkach nie tylko pięknie się prezentuje ale również obłędnie smakuje! Do przygotowanie tego dania użyłam Szynki Ojca od ZM Henryk Kania. Szynka ta jest niezwykle aromatyczna i ręcznie wiązana. Wyróżnia ją również wysoka mięsność, a także unikalny dobór i kompozycja przypraw dzięki czemu całe dania zyskuje niepowtarzalny smak!

Składniki:
- 115 g startego sera cheddar
- 3 jajka
- 115 g śmietanki 30%
- 150 g Szynki Ojca ZM Henryk Kania
- 1 cebule
- 2 ząbki czosnku
- ½ brokuły
- 1 łyżka oleju
- sól
- pieprz
- 1 pęczek szczypiorku
- masło do posmarowania kokilek


Przygotowanie:
Szynkę kroimy w paseczki, cebulę w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę i szynkę. Gdy cebula się lekko zeszkli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy kilka chwil i odkładamy na bok.
Brokuł dzielimy na mniejsze różyczki i blanszujemy we wrzącej wodzie.


Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.
W misce mieszamy jajka ze śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem. Kokilki smarujemy masłem i na spód nakładany podsmażoną szynkę z cebulą i brokuły. Posypujemy startym serem cheddar i całość zalewamy przygotowaną jajeczną mieszaniną.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy ok. 30-35 minut.
Przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego!



Marcin Hoffman
Written on 7 marca 2019
Ale to musi być dobre. Akurat zostało mi trochę pieczonej szynki z wczorajszego obiadu, za mało na kolejny obiad ale w sam raz żeby zrobić takie małe przystawki. Nie marnujemy jedzenie i działamy 🙂 Dzięki za przepis, dziś po pracy go testuję! 🙂
Kuchnia Marty
Written on 9 marca 2019
Marcin, mam nadzieję, że będzie smakować 🙂