Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • Szynka zapiekana z jajkami
2
Szynka zapiekana z jajkami
  • Szynka zapiekana z jajkami

Dziś mam dla Was łatwy i przepyszny przepis na weekendowe śniadanie lub przekąskę na ciepło! Szynka zapiekana z jajkami w kokilkach nie tylko pięknie się prezentuje ale również obłędnie smakuje! Do przygotowanie tego dania użyłam Szynki Ojca od ZM Henryk Kania. Szynka ta jest niezwykle aromatyczna i ręcznie wiązana. Wyróżnia ją również wysoka mięsność, a także unikalny dobór i kompozycja przypraw dzięki czemu całe dania zyskuje niepowtarzalny smak!

Szynka zapiekana z jajkami

Składniki:

  • 115 g startego sera cheddar
  • 3 jajka
  • 115 g śmietanki 30%
  • 150 g Szynki Ojca ZM Henryk Kania
  • 1 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ brokuły
  • 1 łyżka oleju
  • sól
  • pieprz
  • 1 pęczek szczypiorku
  • masło do posmarowania kokilek
Szynka zapiekana z jajkami
Szynka zapiekana z jajkami

Przygotowanie:

Szynkę kroimy w paseczki, cebulę w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę i szynkę. Gdy cebula się lekko zeszkli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy kilka chwil i odkładamy na bok.

Brokuł dzielimy na mniejsze różyczki i blanszujemy we wrzącej wodzie.

Szynka zapiekana z jajkami
Szynka zapiekana z jajkami

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.

W misce mieszamy jajka ze śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem. Kokilki smarujemy masłem i na spód nakładany podsmażoną szynkę z cebulą i brokuły. Posypujemy startym serem cheddar i całość zalewamy przygotowaną jajeczną mieszaniną.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy ok. 30-35 minut.

Przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

Smacznego!

Szynka zapiekana z jajkami
- Szynka zapiekana z jajkami
Szynka zapiekana z jajkami
Henryk Kania logo 1 - Szynka zapiekana z jajkami

Trackback z twojej strony.

Komentarze

  • Marcin Hoffman

    Written on 7 marca 2019

    Ale to musi być dobre. Akurat zostało mi trochę pieczonej szynki z wczorajszego obiadu, za mało na kolejny obiad ale w sam raz żeby zrobić takie małe przystawki. Nie marnujemy jedzenie i działamy 🙂 Dzięki za przepis, dziś po pracy go testuję! 🙂

    Odpowiedz

Pozostaw odpowiedź