Angielskie śniadanie, czyli tzw. english breakfast, jest znane na całym świecie. Jest dość kaloryczne ale dzięki temu zapewnia energię na długie godziny. Najczęściej takie królewskie śniadania przygotowujemy w weekendy lub w wakacje kiedy mamy więcej czasu i możemy wspólnie celebrować posiłki.
Składniki na dwie porcje:
- 6 pieczarek
- 2 jajka
- 4 cienkie białe kiełbaski
- 4 plasterki surowego, wędzonego boczku
- kilka koktajlowych pomidorków
- sól
- pieprz
- masło i olej do smażenia
Składniki na fasolkę po angielsku (beaked beans):
- 1 puszka białej fasoli w zalewie
- 1 puszka krojonych pomidorów
- ½ łyżeczki słodkiej mielonej papryki
- ½ łyżeczki słodkiej wędzonej papryki
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka koncentratu opcjonalnie
- 1 łyżeczka suszonego cząbru
- 1 łyżka oleju
Dodatkowo:
- ulubione pieczywo
- Śniadaniowa o smaku Solonego Masła
Przygotowanie fasolki po angielsku (beaked beans):
Na oleju podsmażamy cebulę pokrojoną w drobna kostkę, gdy cebula lekko się zeszkli dodajemy do niej przeciśnięty przez praskę czosnek oraz wędzoną i słodką mieloną paprykę. Smażymy kilka chwil i dodajemy pomidory z puszki. Dusimy na małym ogniu aż pomidory się rozpadną. Całość miksujemy na gładki sos. Do sosu dodajemy całą zawartość puszki z fasolkę i delikatnie mieszamy. Dodajemy cząber, koncentrat pomidorowy oraz doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dusimy na małym ogniu jeszcze ok. 10 minut.
Przygotowanie angielskiego śniadania:
Na oleju podsmażamy białe kiełbaski i plasterki boczku. Gdy kiełbaski się zarumienią, a boczek będzie krupiący zdejmujemy je z patelni. Dodajemy masło i podsmażamy pieczarki przekrojone na pół. Podsmażone grzyby doprawiamy solą i pieprzem.
Na drugiej patelni na odrobinie oleju smażymy dwa jajka sadzone.
Na dużym talerzu układamy po dwie kiełbaski i dwa plasterki boczku, do tego dodajemy podsmażone pieczarki i jajko sadzone. Z boku talerza nakładamy ciepłą fasolkę i dekorujemy połówkami koktajlowych pomidorów.
Angielskie śniadanie serwujemy z ulubionym pieczywem. Ja wybrałam ciemne pieczywo z ziarnami i Śniadaniową o smaku Solonego Masła.
Smacznego!
Ola
Written on 9 sierpnia 2019
Zdjęcia na Twojej stronie są tak apetyczne że aż ślinka cieknie od patrzenia w monitor! Śniadanie jem głównie na słodko bo nie mam pomysłów na wytrawne, smaczne i oryginalne śniadania… jak już to wpada zwykła jajecznika. Ale teraz spróbuję tego zestawu. Jadłem takie raz w Londynie i było super, aż dziwne że nigdy sam go nie wypróbowałem 🙂