Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • Angielskie śniadanie
1
Angielskie śniadanie
  • Angielskie śniadanie

Angielskie śniadanie, czyli tzw. english breakfast, jest znane na całym świecie. Jest dość kaloryczne ale dzięki temu zapewnia energię na długie godziny. Najczęściej takie królewskie śniadania przygotowujemy w weekendy lub w wakacje kiedy mamy więcej czasu i możemy wspólnie celebrować posiłki.

Angielskie śniadanie

Składniki na dwie porcje:

  • 6 pieczarek
  • 2 jajka
  • 4 cienkie białe kiełbaski
  • 4 plasterki surowego, wędzonego boczku
  • kilka koktajlowych pomidorków
  • sól
  • pieprz
  • masło i olej do smażenia

Składniki na fasolkę po angielsku (beaked beans):

  • 1 puszka białej fasoli w zalewie
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • ½ łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • ½ łyżeczki słodkiej wędzonej papryki
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka koncentratu opcjonalnie
  • 1 łyżeczka suszonego cząbru
  • 1 łyżka oleju

Dodatkowo:

Angielskie śniadanie

Przygotowanie fasolki po angielsku (beaked beans):

Na oleju podsmażamy cebulę pokrojoną w drobna kostkę, gdy cebula lekko się zeszkli dodajemy do niej przeciśnięty przez praskę czosnek oraz wędzoną i słodką mieloną paprykę. Smażymy kilka chwil i dodajemy pomidory z puszki. Dusimy na małym ogniu aż pomidory się rozpadną. Całość miksujemy na gładki sos. Do sosu dodajemy całą zawartość puszki z fasolkę i delikatnie mieszamy. Dodajemy cząber, koncentrat pomidorowy oraz doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dusimy na małym ogniu jeszcze ok. 10 minut.

9078 - Angielskie śniadanie

Przygotowanie angielskiego śniadania:

Na oleju podsmażamy białe kiełbaski i plasterki boczku. Gdy kiełbaski się zarumienią, a boczek będzie krupiący zdejmujemy je z patelni. Dodajemy masło i podsmażamy pieczarki przekrojone na pół. Podsmażone grzyby doprawiamy solą i pieprzem.

Na drugiej patelni na odrobinie oleju smażymy dwa jajka sadzone.

Angielskie śniadanie

Na dużym talerzu układamy po dwie kiełbaski i dwa plasterki boczku, do tego dodajemy podsmażone pieczarki i jajko sadzone. Z boku talerza nakładamy ciepłą fasolkę i dekorujemy połówkami koktajlowych pomidorów.

Angielskie śniadanie serwujemy z ulubionym pieczywem. Ja wybrałam ciemne pieczywo z ziarnami i Śniadaniową o smaku Solonego Masła.

Smacznego!

Angielskie śniadanie
Wiele śniadań - jedna Śniadaniowa

Trackback z twojej strony.

Komentarze

  • Ola

    Written on 9 sierpnia 2019

    Zdjęcia na Twojej stronie są tak apetyczne że aż ślinka cieknie od patrzenia w monitor! Śniadanie jem głównie na słodko bo nie mam pomysłów na wytrawne, smaczne i oryginalne śniadania… jak już to wpada zwykła jajecznika. Ale teraz spróbuję tego zestawu. Jadłem takie raz w Londynie i było super, aż dziwne że nigdy sam go nie wypróbowałem 🙂

    Odpowiedz

Pozostaw odpowiedź