Ten przepis to było prawdziwe wyzwanie! Chciałam pokazać, że ze zwykłego pasztetu można przygotować wykwintną przystawkę. Mini ptysie z oszukanym foie gras nie tylko pięknie wyglądają ale również świetnie smakują. Malutkie ptysie przełożone delikatnym musem na bazie drobiowego pasztetu, złotego sera lazur i śmietanki w połączeniu z włoskimi orzechami to idealna przekąska na jeden kęs!
Składniki na ptysie:
- 65 ml wody
- 55 ml oleju
- 75 g mąki pszennej
- 3 małe jaja
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na nadzienie:
- 50 g sera pleśniowego złoty lazur
- 150 ml śmietanki kremówki 30%
- 2 opakowania Wielkopolskiego Pasztetu z drobiem firmowy PROFI (2 x 131 g)
- 1 garść orzechów włoskich
- kiełki do dekoracji
Przygotowanie ptysi:
Olej zagotowujemy z wodą. Wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji (będzie przypominać puree z ziemniaków). Ciągle mieszając smażymy ok. 3 minut. Pozostawiamy do wystudzenia.
Do masy dodajemy jajka, jedno po drugim stale ucierając/miksując. Pod koniec dodajemy proszek do pieczenia.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 220 stopni. Prostokątną blachę (najlepiej taką jaka jest w piekarniku) wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy okrągłe ptysie o średnicy ok. 2 cm., można też ciasto nakładać łyżeczką. Należy pamiętać o dość sporych odstępach między ptysiami bo urosną w czasie pieczenia.
Pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 220 stopni, jak ciasto będzie złote, zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze 7 minut. Na koniec suszymy ptysie przez 5 minut w temperaturze 150 stopni uchylając drzwiczki piekarnika.
Ptysie po upieczeniu powinny być suche w środku.
Przygotowanie nadzienia:
Śmietankę przelewamy do rondelka, dodajemy pokruszony ser pleśniowy i podgrzewamy aż ser się rozpuści. Odstawiamy aż masa przestygnie, po czym chowamy do lodówki. Gdy sos serowy się schłodzi dodajemy do niego drobiowe pasztety i dokładnie miksujemy. Gotowy mus wstawiamy do lodówki na ok. 1 godzinę.
Następnie przekładamy go do rękawa cukierniczego i napełniamy nim przekrojone na pół ptysie. Po wierzchu posypujemy drobno posiekanymi orzechami włoskimi i dekorujmy kiełkami.
Smacznego!
Więcej produktów znajdziecie na http://profi.com.pl